Ricketys, Flickr.com

Ricketys, Flickr.com

Wetenschappers van Natcore Tech hebben een superzonnecel gemaakt. Deze zwarte cel reflecteert slechts 0,3% van het licht, wat betekent dat hij maar liefst 99,7% absorbeert. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in energie. De opbrengst van deze superzonnecellen is veel groter dan die van traditionele zonnecellen, die gemiddeld zo’n 41% licht absorberen.

Veel voordelen
Volgens Chuck Provini van Natcore Tech hebben de nieuwe zonnecellen verschillende voordelen. Zo is het niet meer nodig om anti-weerspiegelende lagen aan te brengen. Die helpen het zonlicht te absorberen, maar werken niet goed als de zon vanuit een hoek op de zonnecellen schijnt. De zwarte zonnecellen kunnen dat soort licht echter wel goed verwerken.

Zwarte siliconen
De superzonnecellen zijn gemaakt van zwart silicium. Dit silicium wordt via een gepatenteerd proces snel en tegen relatief lage kosten omgezet in zonnecellen. Provini meent dat deze voordelen zo doorslaggevend zijn, dat zwart silicium binnenkort de standaard zal worden in de industrie. Daarmee komen betaalbare zonnepanelen ineens weer een grote stap dichterbij.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

Voor Duitse fabrikanten zonnepanelen gaat het licht uit
Hollandse broers geven mannen bamboe voor hun billen
Nederland telt al 164 buurtburgemeesters voor zonne-energie