Foto: Robert Scoble, Flickr

(gastblog door Aidylistic). Nederlandse datacenters verbruiken jaarlijks evenveel stroom als 450.000 gezinnen. Hulporganisatie Hivos roept de ICT-sector op om zuiniger om te gaan met energie en over te gaan op groene stroom. Kunnen we straks echt groen werken in de Cloud of blijft het mistig?

Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van Hivos onderzoek gedaan naar het stroomverbruik van de Nederlandse datacenters, waar onze digitale data wordt opgeslagen.  Alleen al dit jaar bedraagt hun energieverbruik naar schatting 1,6 terawatt, dit loopt op in 2012 naar 2,1 terawatt, aldus het rapport van Hivos. De datacenters zorgen op jaarbasis gezamenlijk voor een CO2 uitstoot van 0,72 megaton, dit is vijftien procent van de totale Co2-emmisie in Nederland. Als Amsterdamse gemeentelijke regels voor de efficiëntie van datacenters ook landelijk gaan gelden, kan deze uistoot flink omlaag. 

Om hier verandering in te brengen roept Hivos alle commerciële datacenters op energie te besparen. Bijvoorbeeld door over te stappen op duurzame energieleveranciers, die groene stroom met milieukeur leveren. Of door te investeren in eigen opwekking van schone energie.

Grote internetbedrijven plaatsen hun datacentra graag vlak bij energiecentrales om de kans op stroomuitval te minimaliseren en omdat de stroom goedkoop is. Vaak is deze energie afkomstig van fossiele brandstoffen zoals bij het datacentrum van Google in de Groningse Eemshaven. In de Verenigde Staten draait meer dan de helft van alle grote datacenters op kolen.

 Grijze wolken

Werken in de cloud wordt vaak geassocieerd met duurzaamheid omdat je op zich minder computers nodig hebt, maar cloud computing is helemaal niet groen als deze datacenters draaien op energie van steenkoolcentrales. Door de toename van werken in de cloud, zijn datacenters niet aan één locatie gebonden en kiezen vaker voor een vestigingsplaats waar de energie het aller-goedkoopst is, en niet duurzaam. Cloud datacenters hullen zich vaak in een wolk van geheimzinnigheid over waar zij gevestigd zijn en wat hun energieverbruik is.  Dit gebrek aan transparantie is volgens hen nodig om hun data te beveiligen.

Groene data

Uit het onderzoek van Hivos blijkt dat naast het gebrek aan transparantie veel datacenters zich amper bewust zijn van hun energieverbruik. Hier lijkt wel verandering in te komen. Het Nederlandse databedrijf EvoSwitch beweert helemaal CO2 neutraal te kunnen werken en zijn hiermee internationaal één van de voorlopers.

Directeur Eric Boonstra van EvoSwitch zegt in een interview met TechBusiness: ‘We merken sinds pakweg een jaar dat de markt voor datacenters duurzaamheid echt begint te omarmen. Wij worden steeds vaker gevraagd om op beurzen en congressen te spreken en je ziet dat het ook voor klanten steeds logischer wordt.’

Koele lucht

Het hoge energieverbruik van datacenters wordt grotendeels veroorzaakt door energieslurpende aircosystemen om de servers koel te houden. Een nieuwe duurzamere methode is de servers te koelen door het aanvoeren van koude lucht van buiten of ‘chiller-less servers’ te gebruiken.

De gemeente Amsterdam stelt als enige gemeente in Nederland al strenge eisen aan het energieverbruik van datacenters. Als deze regels ook in de rest van Nederland worden toegepast, kan volgens  berekening van Hivos het stroomverbruik al met 20 procent minder worden. Dat komt neer op het jaarlijkse energieverbruik van 85.000 huishoudens. Waar wachten we nog op? Groene data is de toekomst!

Bronnen: Hivostechbussinesscomputerworld.nlgreenbiz.com