Foto: Rego Korosi, Flickr

Apple is het meest vervuilende IT-bedrijf ter wereld. De energieslurpende datacentra van Apple draaien voornamelijk op vieze kolenstroom en kernenergie, terwijl het energieverbruik van deze IT-gigant explosief groeit. Dit blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

In “How Clean is your Cloud” heeft Greenpeace het energiegebruik van veertien internationale IT-bedrijven met elkaar vergeleken. Het onderzoek toont aan dat er een steeds groter verschil ontstaat tussen IT-bedrijven die kiezen voor schone energie, zoals Google, Yahoo en Facebook en bedrijven zoals Apple die hun groeiende aantal datacentra vooral laten draaien op vervuilende energiebronnen als kolen- en kernenergie.

Datacentra zijn de fabrieken van de 21ste eeuw. Duizenden computers slaan er alle informatie op die we online bekijken, gebruiken en opslaan. Voorheen deden we dat thuis op de harde schijf van onze pc, maar dankzij cloud computing is de manier waarop we communiceren, films kijken, muziek luisteren en foto’s delen voorgoed veranderd. De datacentra die de cloud voeden met informatie, verbruiken zo’n 2 procent van de wereldwijde elektriciteit en hun aantal stijgt snel. De verwachting is dat de hoeveelheid digitale informatie in 2020 vijftig keer groter is dan vandaag de dag.

Greenpeace wil dat Apple het goede voorbeeld volgt van Google, Facebook en Yahoo en zijn datacentra laat draaien op schone energie. Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace: “Als de cloud een land zou zijn, was het qua energieverbruik het vijfde land ter wereld. De IT-bedrijven vormen daarom een onmisbare schakel in de transitie naar een schone en veilige energievoorziening. Muziek luisteren moet prettig zijn, niet vies.”

Lees ook:

Bewijs over misstanden bij Apple blijkt verzonnen

De prijs van een iPad in menselijk leed

Waarom we voor Apple zo streng zijn