Foto: Santhosh Janardhanan, Flickr

Op 1 mei is het ”Internationale Zonnebloemdag”. Overal ter wereld planten mensen die dag zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Dit jaar wordt zonnebloemdag ook in Nederland groots gevierd, als het ligt aan initiatiefnemers Olaf Lemmers en Mathieu Halkes van Zonnebloemdag. Olaf en Mathieu delen in de aanloop naar 1 mei honderden gratis zonnebloemzaden uit en sturen ze zelfs op naar iedereen die mee wil helpen. Het doel: zoveel mogelijke Nederlandse steden die deze zomer volstaan met bloeiende zonnebloemen. 

Tot en met 25 april aanstaande kan iedereen via www.zonnebloemdag.nl gratis zonnebloemzaadjes bestellen. Deze worden dan, zolang de voorraad strekt, voor dinsdag 1 mei per post thuisbezorgd. Ook delen Halkes en Lemmers op 30 april op de Koninginnedagvrijmarkten van Utrecht en Amsterdam gratis zonnebloemzaadjes uit.

Lemmers: “Er is niet veel nodig om een zonnebloem succesvol te planten en te laten groeien. Een stukje zonnige aarde is al genoeg. Een kuiltje voor het zaadje kun je maken met een schepje of desnoods met een schroevendraaier, vork of potlood. Met wat water en minimale verzorging doet de natuur verder de rest”.

Mensen kunnen hun verhalen en foto’s van het zaaien en later van hun bloeiende zonnebloemen met elkaar delen op de speciale Facebookpagina van zonnebloemdag  www.facebook.com/zonnebloemdag.

Bron: zonnebloemdag

Lees ook

Bamboe: belangrijkste grondstof voor 21ste eeuw?

Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte

De beste tips voor tuinieren