Foto: Bruchmühlbach-Miesau © kommunal-erneuerbar.de

De kleine Duitse gemeente Bruchsmühlbach-Miesau huist het grootste Amerikaanse munitiedepot buiten de VS. En binnenkort hoeft het, mede dankzij het Amerikaanse leger, geen stroom meer af te nemen van het Duitse net.

Lees ook
Anti-crisiswapen van Spaans dorp: utopia
Failliet Duits dorp ontwikkelt energiemodel van de toekomst
Geen plastic meer in de keuken

De legerbasis gaat mede gebruikt worden om duurzame energie op te wekken voor het dorp. Zo zal het dak van een van de barakken volgelegd worden met zonnepanelen. Voor deze actie was zelfs de toestemming nodig van het Pentagon.

De volgende projecten staan op stapel waarbij de gemeente samenwerkt met het Amerikaanse leger.
• 1 MegaWatt zonneinstallatie
• Biogasinstallaties die 443.000 liter olie bespaart

Op dit moment produceert de gemeente al veel eigen duurzame energie met:
• Een windpark van 10 windmolens
• Een Biogasinstallatie

Het is de bedoeling om het windmolenpark op korte termijn ook uit te breiden met 5 nieuwe, grotere windmolens.

Opmerkelijk genoeg is er zeer weinig NIMBY-gedrag te bespeuren bij de bewoners van Bruchsmühlbach-Miesau. Ook de nieuwe windturbines werden door 95% van de bevolking goedgekeurd, waarschijnlijk omdat de bevolking vanaf het begin betrokken is bij de totstandkoming van de molens.

Bruchsmühlbach-Miesau zal in 2013 als de molens klaar zijn bijna 3x meer elektriciteit produceren dan de gemeente zelf nodig heeft. De gemeente wordt dus energie-exporteur, zonder dat er olie, gas of extreem veel wind of zon aanwezig is. Oftewel: misschien een idee voor je eigen woonplaats?

Bron: Cleantechnica