Groen van kleur maar ook goed voor het milieu?

De eco wasbal beloofde wonderen: met een klein beetje of helemaal geen wasmiddel toch je was schoon krijgen. Dit zou de bijzondere bal doen door met hydroxil-ionen de Ph waarde van water te verhogen en de oppervlaktespanning te verlagen, ongeveer op dezelfde manier als wasmiddel dat doet. Reacteur Gerlinde testte de wasbal al eens voor ons en behaalde gemengde resultaten. T.v.-programma Radar deed de test nog eens dunnetjes over met behulp van een chemieprofessor, en concludeerde: een wasbal werkt niet of nauwelijks.

Lees ook

Wisselend succes met de eco-wasbal
Schoonmaken en 10 andere opmerkelijke toepassingen van citroen
De beste milieuvriendelijke producten voor je keuken

Radar deed verschillende tests bij drie versies van de wasbal: de “Ecowasbal”, de ” Green FX wasbal” en de “Ecozone”. De ecowasbal en de Green FX wasbal bleken in labtest geen merkbaar effect op het waswater te hebben. De Ph waarde van het water werd niet verhoogd, en de oppervlakte spanning van het water bleef hetzelfde. Alleen de Ecozone bal bleek iets bijzonders te doen: het water werd zepig en de Ph waarde ging merkbaar omhoog. De expert uit het programma was echter ook niet overtuigd door de Ecozone: wasballen zijn in de verste verte niet te vergelijken met normale wasmiddelen.

Radar gooide dus op kenmerkende, ietwat cynische wijze, de ecowasdroom in duigen. Maar het programma vergat toch wat te vertellen. Op internet kun je relatief veel positieve berichten lezen over de eco wasbal. Veel mensen gebruikten namelijk een klein beetje wasmiddel bij hun eco wasbal en kregen zo toch goede wasresultaten. Want wat wasmiddelfabrikanten je niet vertellen, is dat je voor een gemiddelde was veel minder wasmiddel nodig hebt dan in de gebruiksaanwijzing staat. Immers, wanneer was de laatste keer dat je bemodderd van je werk thuis kwam? De meeste wasjes hoeven alleen wat onwelriekende lichaamsgeurtjes uit amper vieze kleding te halen. En daarvoor volstaat een klein snufje waspoeder. Kortom, de wasbal mag dan zelf niet werken, met minder wasmiddel was je jouw kleren net zo schoon. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Bron: Radar