Foto: Inhabitat

Ook in de schoenbranche dringt langzaam door dat duurzaamheid belangrijk is. Maar de industrie heeft nog een lange weg te gaan. In een artikel van het blad Tred geven een aantal experts hun mening over de duurzame stand van zaken in de markt van schoenen.

Volgens Niels Oskam, oprichter en beheerder van rankingsite Rank a Brand, staat duurzaamheid “in de schoenenindustrie minder op de radar dan bij kledingmerken.” Rank a Brand classificeerde 120 schoenenmerken op transparantie, duurzaamheid en eerlijkheid, en ontdekte dat er nog veel ruimte voor verbetering is: “Over het algemeen zien wij dat binnen de mode- en schoenenindustrie de grote leveranciers de productie vaak beter op orde hebben dan leveranciers die produceren in kleinere fabrieken.”

Ook Barbara Schilling, ontwerper van schoenen en oprichtster van de shop tikkiegroener.nl, onderschrijft deze visie: “Er bestaat slecht één merk met het Europese Ecolabel.”

Het probleem ligt niet zozeer bij de klant. “De consument wil best voor duurzame producten betalen, ” aldus Dave Quadvlieg van branche-organisatie CBW-MITEX. Ook zei hij dat het voor schoenenleveranciers van belang is dat zij open en eerlijk zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Puma, waar je kunt zien dat transparantie goed werkt.

Toch lijkt de aandacht voor het onderwerp groeiende: binnenkort verschijnt er een rapport over kinderarbeid in de schoenenindustrie. Ook de Belgische Consumentenbond komt binnenkort met een onderzoek naar buiten over duurzame schoenen.

Er is wel de nodige discussie over wat nou precies een duurzame schoen is. Zit het in het productieproces (zonder of met chemicaliën) of vooral in de gebruikte grondstoffen (leer of niet?). Vincent Kriek, directeur van schoenenmerk Loints of Holland, vindt ook de kwaliteit van de schoen van groot belang: “Elk jaar worden er ongeveer 60 miljoen paar schoenen weggegooid. Het is opvallend dat veel schoenen op de Nederlandse markt vaak van slechte kwaliteit zijn. Hoe lang schoenen meegaan is net zo belangrijk als de milieuaspecten van het leer.”

Jij kunt meewerken bij onze zoektocht naar duurzame schoenen: ken jij merken die heel goed letten op het milieu die we nog niet genoemd hebben? Heb jij informatie of weet jij sites die relevant zijn? Ken jij mensen die ons meer kunnen vertellen? Deel je kennis hier onder bij de reacties of stuur een mail naar mailhetkanwel@gmail.com

Bron: Tred

Lees ook:

Winkel de wereld (en jezelf) mooier

Vijf stappen die schoenen groen en eerlijk maken

Duurzaam winkelen: De beste tips

Onze actie op Facebook