(Advertorial. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kitchenhugs.)

Waarom zou je in de keuken nog plastic gebruiken? Plastic vervuilt het milieu en brengt jou en je gezin in contact met giftige stoffen zoals BPA en ftalaten. De webshop Kitchenhugs verkoopt mooie, natuurlijke keukenartikelen van bamboe , kurk of staal die ook jouw keuken een veiligere en gezondere plek maken.

De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw, en dat terwijl er goede alternatieven zijn. Dat is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Veel plastic producten lekken namelijk schadelijke chemicaliën.

De 600 miljoen kleine kunststof flesjes die jaarlijks op de markt komen,  kunnen gemakkelijk vervangen worden door herbruikbare flessen, bijvoorbeeld van Earthlust. Deze roestvrijstalen designflessen zijn ideaal voor water of andere koude dranken. Ze zijn van hoge kwaliteit en worden op verantwoorde wijze geproduceerd. De dop heeft een goede lekvrije rubberen afsluiting. De flessen zijn vrij van BPA, PVC en andere chemische stoffen en zijn verder uitgerust met een handige karabijnsluiting waarmee de fles bijvoorbeeld aan een rugzak of riem bevestigd kan worden. Ook voor baby’s en peuters heeft Earthlust multifunctionele flessen die lang meegaan.

Als je niet wilt dat jouw keukenschalen bijdragen aan de 4,7 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in zee terecht komt, zijn de bamboe schalen iets voor jou. Deze schalen zijn handgemaakt van duurzaam bamboe. Ze zijn van goede kwaliteit met een voedselveilige en krasbestendige laklaag. De gebruikte natuurlijke lak komt van de cashewnotenboom.

De vrolijke lunch- of boterhamzakjes van Keep Leaf vormen een goed en voordelig alternatief voor plastic zakjes. Ze zijn eenvoudig te wassen in de wasmachine of vaatwasser en zijn gemaakt van katoen met een waterafstotende nylon binnenkant. Ook na langdurig gebruik en vaak uitwassen blijven de zakjes fris ruiken. De lunchzakjes bevatten geen BPA of andere dubieuze chemicaliën. Het merk If You Care heeft ook duurzame papieren boterhamzakjes voor eenmalig gebruik. Het papier is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Zweden.

Een snijplank van bamboe en kurk maakt je plastic-vrije keuken compleet. De bovenkant wordt gevormd door een harde duurzame laag van bamboe. De onderzijde bestaat uit kurk van een hoge dichtheid. De stroeve kurklaag is waterdicht, neemt geen geurtjes op en zorgt ervoor dat de snijplank niet weg kan glijden op een glad oppervlak.

Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?