Mocht je twijfelen weer eens vaker naar de kerk te gaan, dan geeft een recent gepubliceerde studie je nog een extra reden, namelijk: je gezondheid.

Noorweegse onderzoekers vonden in een onderzoek onder 120.000 inwoners van de provincie Nord-Trondelag, een duidelijke relatie tussen de tijd die in de kerk werd doorgebracht en de bloeddruk van zowel mannen als vrouwen.
Zelfs na controle voor een aantal andere factoren die mogelijk een lage bloeddruk konden verklaren, bleek duidelijk dat hoe vaker de deelnemers naar de kerk gingen, hoe lager hun bloeddruk was.

De Scandinavische onderzoekers vonden dezelfde resultaten als in eerder Amerikaans onderzoek. Dit hadden zij echter niet verwacht, aangezien van de Amerikaanse deelnemers 40% wekelijks naar de kerk ging, terwijl dat in de Noorweegse provincie maar 4% is. Eerder lieten onderzoeken onder de inwoners van Nord-Trondelag al een verband zien tussen gevoel voor humor en gezondheid, en bleken positieve effecten van sociaal-culturele betrokkenheid op de gezondheid.

De onderzoekers willen wel opmerken dat de studie weliswaar iets zegt over de groep mensen die naar de kerk gaat, maar dat het niet zeker te zeggen is of de kerkgang de lagere bloeddruk veroorzaakt, of dat de gezondheid misschien ook invloed heeft op de kerkgang.

Zelf zeggen de onderzoekers ‘heel verbaasd’ te zijn over de gevonden resultaten. Maar eigenlijk lijkt het voor de hand liggend dat een wekelijks moment van rust en bezinning, een lagere bloeddruk oplevert.

Bronnen: Medisch Dossier, The international Journal of Psychiatry in Medicine

Foto: Kenny Louie, Flickr.com

Meer lezen?
Exclusief fragment uit het boek De hongerige stad
Een maand leven zonder afval
Betaal je zonne-energie per dag met een kraskaartVolg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand