Bron: janie.hernandez55 (Flickr.com)

De blogosfeer heeft een nieuw argument tegen windmolens: ze zouden klimaatverandering veroorzaken. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de luchttemperatuur rond de vier grootste windmolenparken ter wereld in 10 jaar tijd met 0,72 graden is gestegen. Ter vergelijk: de gemiddelde temperatuur op Aarde is sinds 1900 met slechts 0,8 graden gestegen.

Klimaatsceptische nieuwsmedia als Fox News en de Telegraph sprongen bovenop dit nieuws en stelden vast dat windmolens zorgen voor klimaatverandering. De website Grist.org nuanceert dit inzcht echter stevig.

Wetenschappers ontdekten weliswaar dat windmolens warme lucht uit hogere luchtlagen mengen met koude lucht dichterbij de grond, waardoor de gemiddelde temperatuur in de buurt van windmolenparken licht stijgt. Maar diezelfde wetenschappers merken ook op dat de impact daarvan gering is op de stijging van de gemiddelde wereldwijde temperatuur, en juist over dat laatste gaat het bij de theorie van klimaatverandering. De schrijver van het wetenschappelijke rapport, Liming Zhou, benadrukt daarom dat het onderzoek géén argument is tegen de bouw van nieuwe windmolenparken.

Maar hier hebben de strijders tegen windmolens natuurlijk geen oren naar. Reken er op dat we in deze verkiezingscampagne horen dat windmolens niet alleen subsidie slurpen maar ook nog eens het klimaat veranderen.

Bronnen: Nature, Grist.org, The Guardian

Lees ook:

Kosten windenergie in 2016 gelijk aan fossiele energie

Windmolens 300x beter dan 15 jaar terug

Windmolen maakt water in de woestijn