planetchopstick

planetchopstick

Slanker worden doe je niet in de sportschool, maar in bed. Onlangs toonde onderzoek al aan dat te weinig slaap de kans op overgewicht kan vergroten, maar nu is er ook bewijs gevonden voor het tegenovergestelde: wie meer dan negen uur per nacht slaapt, onderdrukt de genen die verantwoordelijk zijn voor het aankomen en valt makkelijker af.

Onderzoek onder tweelingen
Voor het onderzoek werden de slaapgewoontes van 1088 tweelingen – 604 eeneiige en 484 twee-eiige tweelingen –  onderzocht. Hieruit bleek dat wanneer de proefpersonen minder dan 7 uur per nacht sliepen, de BMI-veranderingen in 70 procent van de gevallen beïnvloed werden door genen. Dit percentage ligt slechts op 32 procent bij de mensen die negen uur of meer per nacht sliepen. Volgens onderzoeker Nathaniel Watson is de conclusie helder: “Des te minder je slaapt, des te meer je genen bijdragen aan je gewicht”. Ook andere keuzes, zoals gezond eten en veel bewegen, hebben meer impact als ze gecombineerd worden met voldoende slaap, aldus Watson.

Minder slapen, meer eten
Hoeveel je slaapt heeft ook invloed op hoeveel je eet. Uit een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association in maart bleek dat mensen die een derde minder sliepen dan anderen, gemiddeld 500 extra calorieën per dag naar binnen werkten. Dit kan op de termijn leiden tot een gewichtstoename van 250 gram per week.

Bron: CBS News.com

Lees ook:

KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn
Wekelijks naar de kerk is goed voor de bloeddruk
Werk je te veel? Deze test vertelt het je