Foto:Wally Hartshorn

Locavoren zijn mensen die alleen groenten, fruit, zuivel en vlees uit de buurt eten. Ze willen voedsel dat zo weinig mogelijk voedselkilometers heeft gemaakt. Dat is beter voor het milieu en gezonder voor de mens omdat er minder vitaminen verloren gaan door een lange reis. Is lokaal eten inderdaad duurzamer? Die vraag stelt freakonoom Stephen J. Dubner in onderstaande video.

 

Uit een onderzoek naar de impact van eten op het milieu van Carnegie Mellon blijkt dat voedselkilometers (food miles) slechts een klein deel van de milieuvervuiling uitmaken die door voedselconsumptie wordt veroorzaakt. 83 procent van de vervuiling in de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door de productie van voedsel, niet door het transport. Kleinere boerderijen zijn minder energie-efficiënt dan grote. Een kleine boer die zijn groenten naar een boerenmarkt in New York City transporteert zal meer brandstof per kilo gebruiken.

De effectiefste manier om al etend bij te dragen aan een beter milieu is door minder vlees en zuivel te verorberen. Vee, met name koeien, zorgt namelijk voor een enorme uitstoot van schadelijke gassen. De wereldwijde veeteelt is vervuilender dan de transportsector.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.


Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Meer ongelukken vanwege belastingaangifte

Generatie laminaat wil de wereld redden

Japanse diplomaat waarschuwt voor nieuwe kernramp