Foto: Solar Schools

Een installatie met zonnepanelen lijkt een no-brainer voor scholen: veel scholen hebben grote daken en hoge energierekeningen. Alleen waar haalt een school de benodigde 10.000 tot 15.000 euro om de panelen te leggen vandaan? In Groot-Britannië start deze week een nieuw initatief, Solar Schools. Britse scholen die zich inschrijven krijgen begeleiding om met crowdfunding het geld voor een zonne-installatie bij elkaar te krijgen.

Lees ook
Een groene generatie vraagt om duurzame educatie
Zo krijg je een zonnepaneel op je dak
Duurzaam funshoppen? Meld je aan voor de Avondwinkel op 12 juni

Het Solar Schools project wordt georganiseerd door de Britse afdeling van 10:10, een organisatie die sinds 2010 probeert om mensen en organisaties elk jaar 10% minder CO2 te laten produceren. De organisatie kan in totaal honderd scholen ondersteunen met een coördinator en een pakket met hulpmiddelen, zoals een speciale website, foldermateriaal en een “how-to” handleiding over hoe je van crowdfunding een succes maakt.

Volgens schooldirecteuren die meedraaiden in een pilot project doet Solar Schools meer dan de energierekeningen verlagen: het project zelf was ook een unieke gelegenheid om leerlingen te leren over klimaatverandering en milieu. Ook bleek het project een opsteker voor het zelfvertrouwen van de scholen en versterkte het de banden van de school met andere lokale organisaties.

Ken jij Nederlandse scholen die bezig zijn met zonne-energie? Vertel het ons, we horen graag hun verhaal

Bron: The Guardian, SolarSchools