Eet als een holbewoner. Foto: Lord Jim, Flickr

Onze blogger Rozemarijn schreef vorige week al: vet is minder slecht dan wij vaak denken. Vroeger aten mensen meer vet en waren gezonder. Haar conclusies worden ondersteund door een aantal wetenschappers die pleiten voor een paleo-dieet, oftewel: eten zoals de holbewoners deden, met veel vet en weinig granen. Andere wetenschappers pleiten er voor om in ieder geval minder geraffineerde koolhydraten (suiker, tarwebloem) te eten.

Lees ook
Het ideale dieet is VET
Meld je aan voor de AVondwinkel: funshoppen, lekker borrelen en geïnspireerd worden op 12 juni in Utrecht
Twijfel of lokaal eten wel zo gezond is

Op foodlog schrijft Frank van Berkum een interessant en diepgravend artikel over nieuw onderzoek naar eten. Volgens hem zijn er verschillende aanwijzingen dat de welvaartsziekten van Westerse mensen te maken hebben met de grote hoeveelheid koolhydraten in ons eten.

Hij haalt recent promotie-onderzoek aan van Remko Kuipers, die stelde dat Oost-Afrikanen gezonder zijn omdat ze veel verzadigd vet eten. Op hetkanWel hebben wij hier ook over bericht. Maar Kuiper staat niet alleen. Ook Professor Hanno Pijl uit Leiden stelt dat teveel koolhydraten de oorzaak zijn van diabetes en andere welvaartsziektes.

Maar waarom zijn teveel koolhydraten dan slecht voor ons? De theorie is dat ons lichaam door evolutie vooral ingesteld is op een vetrijk dieet. Maar de afgelopen 200 jaar en eerder al is ons dieet drastisch veranderd. Frank van Berkum legt het helder uit in het volgende citaat:

De evolutie heeft er in 2 miljoen jaar toe geleid dat er een balans is ontstaan tussen ons genoom en onze voeding. De agrarische revolutie, die zo’n 10.000 jaar geleden begon, heeft ons voedingspatroon drastisch veranderd, zonder dat het genoom de tijd heeft gekregen zich aan te passen. Toen we van jager-verzamelaars boeren werden, verschoof ons dieet. We cultiveerden koolhydraatrijke gewassen en gingen meer koolhydraten, minder omega-3 vetzuren en geleidelijk aan ook minder eiwitten eten. De afgelopen 100-200 jaar is dat proces in een nog grotere stroomversnelling gekomen, terwijl de lichamelijke activiteiten minder werden, werd het voedselaanbod groter en veranderde het nog drastischer. … Uiteindelijk ontstaat een metabool syndroom gevolgd door de Westerse welvaartziekten.”

Frank van Berkum is overigens ook kritisch over mensen die teveel weglopen met het paleo-dieet, en een “pseudo-wetenschappelijk brouwseltje” maken van echte wetenschap en ongefundeerde angsten.

Er staan nog veel meer interessante inzichten in Van Berkums artikel, dus lees ‘m vooral helemaal.