(Gastblog door Gijs de Reeper, directeur van Greenem) Je kunt honderden euro’s verdienen als je de juiste wasdroger koopt. Niet het goedkoopste model, maar het iets duurdere, zuinigere model is de beste keuze voor het milieu en je portemmonnee. Groene vergelijkingsssite Greenem vindt een warmtepompdroger de beste keuze en legt met een heldere infografiek eenvoudig uit waarom.

Een doorsnee kwaliteitswasdroger kost in aanschaf zo’n €425, terwijl je voor een warmtepompdroger ongeveer €725 neer moet tellen. Een flink verschil. Maar als je gaat kijken naar de levensduur van een gemiddelde droogautomaat (13 jaar), dan zie je dat de warmtepompdroger toch goedkoper is. Een wasdroger is een echte energievreter die wel 20% van het elektriciteitsverbruik van een huishouden kan verbruiken. De warmtepompdroger kan, door gebruik te maken van geavanceerde technologie, de energiekosten met wel 70% verlagen. Hierdoor hebben ze een energielabel dat kan oplopen tot het superzuinige A+++++ (5 plusjes!).

Hoe zit dit dan? Kijk hieronder naar de rekensom die dit laat zien.

Doorsnee wasdroger: Elke keer dat je een standaard wasdroger gebruikt, kost dit ongeveer één euro aan stroom. Een gezin van drie personen gebruikt het apparaat gemiddeld 143 keer per jaar, en dat dus 13 jaar lang. Uiteindelijk betaal je daarmee €1860 aan elektriciteit.

Warmtepompdroger: Deze energiezuinige droger kost maar €0.34 per keer, waardoor de rekening uiteindelijk oploopt tot slechts €630.

De €300 hogere aanschafprijs verdien je dus dubbel en dwars terug door de 1250 euro lagere energiekosten. Bovendien verlaag je op deze manier je CO2-uitstoot flink.

Een verdere vergelijking tussen de normale en energiezuinige wasdroger kun je bekijken op de infografiek onderaan dit artikel.

Over de auteur: Gijs de Reeper is de oprichter en directeur van Greenem, de groene vergelijkingswebsite. Op Greenem vergelijk je producten zoals wasdrogers niet alleen op aanschafprijs, maar geven we ook op onafhankelijke wijze gepersonaliseerd inzicht in de energiekosten.

Bron: Greenem

Lees ook

Dossier: besparen op energie

Eco-fabulous funshoppen: meld je aan voor de avondwinkel

Groene stroom: de beste aanbieders