Een paar dagen geleden schreven we dat veel slapen een positief effect heeft op je gewicht. Minstens negen uur per nacht slaap zou ervoor zorgen dat je ‘obesitas genen’ onderdrukt worden en je dus minder vatbaar bent voor gewichtstoename. Dit wordt bovendien versterkt door het effect dat mensen die weinig slapen meer eten op een dag en zo extra aankomen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de invloed van slaap op gewicht genuanceerder is. Extra slapen of bijslapen is op lange termijn juist ongezond, stelt onderzoekster Paulien Barf, van Rijksuniversiteit Groningen.

Verhoogde glucose

Veel mensen halen de uren die ze doordeweeks missen in het weekend in. Maar een slaapritme dat niet regelmatig is, kan leiden tot overgewicht en zelfs tot suikerziekte. Barf onderzocht de stofwisseling van muizen die aan periodes van slaaptekort en vervolgens periodes van rust werden onderworpen. Zij kwam tot de conclusie dat een verstoord slaapritme uiteindelijk tot verhoogde glucose waarden leidt, wat gepaard kan gaan met metabole ziekten zoals overgewicht en suikerziekte.

Kortom, slaap is dus belangrijk, maar wel als je een juiste balans en ritme vindt in het aantal uren per nacht.

Bron: Volkskrant

Lees ook