Foto: “Schoenenvogelhuisje” Flickr.com

Alleen al in de VS wordt elk jaar 20 miljard dollar per jaar uitgegeven aan nieuwe schoenen. Schoenen kunnen een enorme impact hebben op het milieu, door de fabricage en productie, de scheepvaart en het uiteindelijke ontbinden van de schoenen op stortplaatsen. Doordat schoenen uit veel verschillende onderdelen bestaan, zoals: leer, rubber, synthetische stoffen, katoen en lijm, is het recyclen van schoenen lastiger dan het recyclen van textiel, zoals katoen en andere stoffen. Gelukkig zijn er al een aantal bedrijven die zich bezighouden met het geven van een tweede leven aan de schoenen.

Dat schoenen versleten zijn, wil niet zeggen dat ze waardeloos zijn en niks meer kunnen betekenen voor anderen. Er is een grote behoefte aan schoenen in ontwikkelingslanden. Er zijn al veel organisaties die onbruikbare schoenen naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië exporteren. Een van die bedrijven is Share Your Soles. Samen met partners zorgen ze ervoor dat deze zolen en schoenen terechtkomen in de ontwikkelingslanden.

Er wordt de laatste tijd steeds meer aandacht besteed aan recycling van schoenen. Het beste voorbeeld is misschien wel de Nike ReUse campagne. Bij deze campagne verzamelen ze allemaal gebruikte sportschoenen om er uiteindelijk “Nike Grind” van te maken. Met dit materiaal worden atletiekbanen, speeltuin, rubberen tegels en zelfs nieuwe Nike producten gemaakt. Vanaf 1990 hebben ze al meer dan 25 miljoen paar schoenen gerecycled.

Timberland is al een aantal jaren bezig met het vergroenen van de productie van laarzen en andere schoenen. Voor de zolen van de Timberland schoenen wordt gebruik gemaakt van “Green Rubber”, waarvan 42 procent bestaat uit gerecycled rubber. Dit schoenenmerk plant ook bomen overal op de wereld, om zo de impact van de schoenenproductie te compenseren.

Handige manieren om het recyclen en hergebruiken van schoenen te stimuleren zie je al bij steeds meer winkels. Zo is Puma de “Bring Me Back” campagne gestart, waarbij ze de klanten de mogelijkheid bieden om oude schoenen en kleding terug te brengen. Ons is niet bekend of er in Nederland ook al winkels zijn die een “dropbox” aanbieden, weet jij hier meer van? Voel je dan vrij om dit in een reactie hieronder te plaatsen.

Er zijn ook steeds meer bedrijven, zoals Simple Shoes, die gebruik maken van milieuvriendelijke materialen, zoals hennep, bamboe en lijm op waterbasis.

Heb je dus nog oude schoenen? Zorg er dan voor dat deze niet in een afvalbak terechtkomen, maar dat ze hergebruikt kunnen worden voor anderen.

Lees ook

Vijf stappen die schoenen groen en eerlijk maken

Duurzame schoen heeft nog lange weg te gaan

Winkel de wereld (en jezelf) mooier