Alle grote denkers en kunstenaars hebben een ding gemeen: hun nieuwsgierige en creatieve blik op de wereld. Denk je dat jij die creativiteit niet hebt? Onzin, door je ongeloof los te laten en op een andere manier naar de dingen te kijken kun jij ook een ontdekkingsreiziger van de wereld om je heen zijn. Hieronder vind je negen tips om je omgeving eens heel anders te zien.

1. Bekijk de dingen en mensen waar je dagelijks langsloopt eens alsof je ze voor het eerst ziet.

2. Strijk op een openbare plek neer en noteer welke mensen je passeren, noteer gedetailleerd wat je opvalt aan elk individu.

3. Noteer tien dingen over je omgeving, waar je nu zit. Schrijf zonder willekeur op wat je nog niet was opgevallen toen je net ging zitten en gebruik al je zintuigen.

4. Verzamel dingen die je onderweg tegenkomt en die je mooi vindt of interessant.

5. Heb oog voor patronen. Probeer tussen verschillende voorwerpen verbanden te ontdekken.

6. Neem een aantal willekeurige voorwerpen en sorteer die op grootte, kleur of op hoe ze aanvoelen. Bedenk wat ze verder gemeen hebben, waar ze vandaan kunnen komen en welke unieke barstjes of eigenschappen ze hebben.

7. Verander letterlijk je gezichtspunt of perspectief. Bekijk alles in je buurt eens ondersteboven, met een oog dicht, of door een gekleurde zonnebril. Draag eens oordoppen, loop zo langzaam mogelijk of houd je hoofd schuin. Noteer wat je opvalt.

8. Ga op zoek naar gezichten, je kunt ze overal in zien. Zoek in kranen, deurknoppen, bomen, wolken of de groente op je bord.

9. Haal een kleurstaal bij een verfwinkel, of knip uit een woontijdschrift. Vind vervolgens dezelfde kleuren in je omgeving, noteer waar je de kleuren zag. Zo zul de nieuwe muurkleuren van dit seizoen terugvinden in een gevonden etiket, de bessen aan een struik, of je lievelingsbeker.
Je zult zien dat alles boeiend is, als je maar goed kijkt. En als iemand vraagt wat je aan het doen bent, is zelfs de grootste bemoeial vaak wel tevreden met het antwoord ‘ik verricht onderzoek’!

Deze 9 tips zijn afkomstig uit de Nederlandse uitgave van het boek ‘How to be an explorer of the world’ van Keri Smith, dat recent verscheen bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Het is een handleiding om een creatieve ontdekker van je eigen omgeving te worden die uitnodigt je fantasie te gebruiken, zelfs wanneer je dacht dat je die niet had!

Meer lezen?
Revolutie in het onderwijs moet leiden tot zelfstandig denkende jongeren
De mythes van de neurowetenschap
De onopvallende kracht van introverte mensenVolg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement en ontvang drie nummers voor maar € 15,-