Dag Endresen, Flickr.com

Dag Endresen, Flickr.com

Laat aardbeien uit Spanje en sinaasappels uit Egypte in de supermarktschappen liggen en koop in plaats daarvan groenten en fruit bij de boer. Dat is goed voor de economie, je portemonnee én je gezondheid. Nederlandse boeren hebben schuren vol verse producten liggen en verkopen ze graag. Maar dat lukt niet, omdat hun producten onnodig duur worden gemaakt en het consumenten niet uitmaakt of een aardappel 10 of 10.000 kilometer gereisd heeft.

Wachten met importeren
De 28-jarige biologische boer Krispijn van den Dries roept daarom op om pas producten te gaan importeren op het moment dat producten in de Nederlandse schuren op zijn. Dan hoeft er geen voedsel weggegooid te worden en wordt bovendien de lokale economie gestimuleerd. Dat idee is niet nieuw; ook in Duitsland en Frankrijk wordt eerst het eigen product gegeten en daarna pas geïmporteerd.

Voor Nederlanders is dat nog gezonder ook, want voedsel van Nederlandse bodem moet aan strenge voedseleisen voldoen. Die eisen gelden niet voor buitenlandse producten. Die worden dus regelmatig met gif bespoten dat in Nederland niet is toegestaan.

50 cent per kilo
Duur hoeft dat overigens niet te zijn; via zijn eigen website verkoopt Krispijn met twee andere biologische boeren uit Flevoland voor 50 cent per kilo biologische wortels, aardappelen en uien. De boer heeft dan een eerlijke prijs, de consument een gezond en voordelig product en ook Voedselbanken schieten er wat mee op. Zij krijgen namelijk 10% van het aantal verkochte kilo’s in vers product.

Bronnen: Krispijn.org, De Betere Wereld

Lees ook:

Tussendoortjes zonder troep
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
Kruiden goed voor het immuunsysteem