stevendepolo (Flickr.com)

Je kunt het gevoel hebben heel gezond bezig te zijn, toch lukt het je maar niet om af te vallen. Dit kan te maken hebben met bepaalde chemicaliën die je binnenkrijgt via je voedsel. Er zijn sterke aanwijzingen gevonden in recent onderzoek dat een aantal veelgebruikte chemcialiën de balans in ons lichaam verstoren waardoor we vatbaarder zijn voor overgewicht en ziektes als diabetes.

Het wetenschappelijke vakblad Environmental Health Perspectives publiceerde een artikel waarin de boosdoeners in ons voedsel en bij voedselbereiding worden aangewezen. De stoffen waar het om gaat veranderen de voedselverwerking in je lichaam en beïnvloeden de waarden van je hormoonhuishouding. Daardoor ben je vatbaarder voor wat wetenschappers “metabole ziekten” noemen, zoals diabetes en overgewicht. Zeker wanneer je in de baarmoeder al blootgesteld wordt aan deze stoffen heeft dit schadelijke gevolgen voor de normale ontwikkeling van je hormoonsysteem.

Het blijft absoluut belangrijk om gezond te eten en veel te bewegen, maar ongewenste chemicaliën in ons voedsel zoals Bisfenol A, perfluoroctaanzuur en PCB’s, zorgen er wel voor dat men veel sneller problemen krijgt met overgewicht.

Vier oorzaken waarom je maar niet afvalt

Je moeder rookte tijdens de zwangerschap

Wanneer je moeder rookte terwijl zij zwanger was heeft dit grote gevolgen voor je gewicht. In het onderzoek vertoonde nicotine de sterkste één op één relatie tussen ontwikkeling van de baby en latere gewichtstoename.

Wat kun je doen?

Je kunt het verleden niet veranderen maar als je nu stopt met roken zorg je ervoor dat jouw kinderen later niet in de statistieken van een vervolgonderzoek opduiken.

Je bakt met een anti-aanbaklaag

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn bedekt met perfluoroctaanzuur (PFAO), een stof die erg lang in het menselijk lichaam blijft hangen. Bij meubels en kleding die het label ‘waterafstotend’ hebben wordt PFAO ook gebruikt. Ook vind je het aan de binnenkant van zakken magnetronpopcorn.

Wat kun je doen?

Gebruik liever een roestvrij stalen pan zonder anti-aanbaklaag. Ook zijn er anti-aanbakpannen zonder PFAO, thermolon genaamd. En popcorn kun je prima zelf maken zonder plastic zak.

Je eet niet organisch

Op groente en fruit zijn nog steeds pesticiden te vinden. Bij genetisch gemanipuleerde vlees productie worden PCB’s gebruikt die een verstorende invloed hebben op je hormoonhuishouding.

Wat kun je doen?

Om dit probleem te ontwijken kun je biologische groente, fruit en vlees kopen.

Je gebruikt plastic in je keuken

Kunststof gemaakt met Bisfenol A vind je werkelijk overal. Het begint in je keuken bij het kookgerei en opbergbakjes. Bisfenol A wordt gebruikt om plastic harder te maken en flesjes waterdicht. Bij groenten in blik is het een scheidingslaag tussen het metaal en voedsel.

Wat kun je doen?

Plastic kookgerei en opbergbakjes kun je beter vervangen door keukengerei gemaakt van glas of roestvrij staal. Warm ook liever geen eten op in (een plastic bakje) de magnetron of een kant en klare magnetronmaaltijd. Het vermijden van groente uit blik wordt lastig, aangezien je bij een restaurant vaak niet kunt controleren of het uit blik komt.  Het beschermlaagje van boodschappenbonnetjes is ook gemaakt van Bisfenol A, dus die kun je beter niet in je portemonnee bewaren, maar in een aparte envelop. Sinds 1 juli 2011 is Bisfenol A in materiaal van babyflesjes gelukkig verboden. Maar hoe het zit met andere (plastic) producten moet je zelf in de gaten houden.

Bron: Environmental Health Perspectives, Rodale

Lees ook

Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken

Trend: goedkoop boodschappen doen bij de boer

Tussendoortjes zonder troep voor kinderen