Foto: Hammerfest

Schotland wil in 2030 voor 100% op schone energie draaien. De zee speelt een belangrijke rol in deze plannen. Niet alleen als locatie voor grote windmolens, maar ook voor onderzeese getijdenturbines. Een prototype, de HS1000, genereert nu elektriciteit voor het Schotse Orkney eiland Eday vanaf de bodem van de zee.

Lees ook
Avondwinkel maakt duurzaam shoppen makkelijk, zelfs voor hem
Zo verdien je geld met wind
De beste aanbieders van groene stroom

De zee rond Schotland bevat krachtige getijdestromingen. Sinds enige maanden draaien de wieken van de HS1000 van Hammerfest Strøm hun rondjes in de zeestroming voor de kust van Noord-Schotland, bij de Orkney eilanden. De turbine heeft een vermogen van 1 MegaWatt. Ter vergelijking: een gemiddelde windmolen heeft een vermogen van tussen de 1 en 7 MW.

Getijdenenergie heeft als voordeel dat het een stuk betrouwbaarder is dan windenergie: getijdenstromingen zijn afhankelijk van de stand van de maan en kunnen tot enkele jaren vooruit worden voorspeld.

Het is de bedoeling dat de HS1000 een voorloper is van grotere getijdenparken. Er worden nu plannen gemaakt om bij het eiland Islay, voor de Schotse westkust, een park van 10MW te bouwen. Volgens een woordvoerder van Hammerfest is de onderzeese turbine bij Orkney succesvol. De vraag is nu of getijdenenergie echt commercieel ontwikkeld kan worden. Een woordvoerder van Hammerfest: “We bevinden ons nog in de vroege testfase. De duurzaamheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste factoren voor het bepalen of er een goede basis is voor het ontwikkelen van een commerciële getijdenenergie park.”

Bron: Physorg, The Guardian