Zoete snacks hebben dubieuze invloed op leervermogen. Bron: Anyjazz65, Flickr

Nieuw onderzoek onder ratten laat zien dat suikers niet alleen slecht voor je lijn zijn, maar ook je cognitieve vermogens kunnen beperken. Oftewel: frisdranken, zoete snacks en suikerige sauzen houden je dom. Vooral glucose-fructosestroop (ook wel HCFS genoemd) is een boosdoener. Omega-3 vetten uit vette vis of lijnzaad beschermen echter tegen de schadelijke effecten.

Lees ook
Gezonde tussendoortjes zonder troep
Voedingsdeskundigen: vet mag weer
Avondwinkel maakt duurzaam shoppen leuker, zelfs voor hem

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles lieten twee groepen ratten door een labyrinth lopen. Beide groepen kregen een dagelijkse dosis glucose-fructosestroop, een suikerig goedje dat veel voedselfabrikanten gebruiken als alternatief voor rietsuiker of suiker uit bieten omdat het erg goedkoop is. Een van beide groepen ratten kreeg daarnaast ook de nodige Omega-3 vetten toegediend in de vorm van lijnzaad en docosahexaeenzuur, een vetzuur die in vette (zee)vis zit.

Wat bleek? De ratten met die Omega-3 vetten binnen kregen, scoorden een stuk beter in het labyrinth. Ze leerden sneller en waren beter in het onthouden van de juiste weg.

Volgens de onderzoekers beschermen de Omega-3 vetten tegen schade aan de synapsen, de verbindingen tussen hersencellen die leren en onthouden mogelijk maken. HCFS en andere suikers worden al langer verdacht schadelijke effecten te hebben op ons lichaam, maar volgens de onderzoekers is het nieuw dat er een direct effect op de hersenen aan te tonen is.

Bron: Medical Xpress