Zelfrijdende auto (Google)

Hoe maak je duurzaamheid “mainstream”? Die vraag proberen steeds meer bedrijven te beantwoorden, nu ze inzien dat de enige toekomst voor hun bedrijf een groene toekomst is. Het NRC stelde de vraag ook centraal in Het Groene Theater, waar bedrijven als Unilever en BMW hun antwoorden gaven. Zo gelooft Unilever in een product als ‘droogshampoo’, waarmee je fris en luchtig haar krijgt, zonder dat je hoeft te wassen. Dat scheelt watergebruik. BMW gelooft in een elektrische variant van haar benzinemodellen. Op basis van mijn ervaring bij hetkanWel met de interesse van een breed publiek voor groene thema’s vraag ik me af of dit genoeg is, want wat wij met onze blogs zien, is dat het publiek zoekt naar én-én. En groene producten én een knuffelfactor.

Neem zonne-energie: dat vond iedereen al sympathiek, maar nu je een dief van eigen portemonnee bent, als je niet kiest voor zonnepanelen met een dak op het zuiden, gaan berichten over zonne-energie er in als zoetekoek.

Windmolens hebben die knuffelactor niet, mensen vinden ze lelijk. Er is wél veel interesse voor windenergie zonder die monsters aan de horizon. Dus een van onze tophits op Nujij was een artikel over ‘windmolens’ op de zeebodem. Echt lekker ver weg, zeg maar. (Dat het eigenlijk geen windmolens waren, maar onderzeese getijdenturbines die veel gelijkenis vertonen met windmolens laten we even buiten beschouwing. Weg is weg, daar gaat het om.)

Het grote publiek wil onderscheidende voordelen bovenop het duurzame karakter van een product. Bij eten zijn dat gezondheid en smaak. Of liever nog, biologische groenten en fruit die je zo kunt plukken in een eetbaar park. Kennelijk willen we de heimelijke wildplukker in ons graag vrijlaten.

Wat onderscheidt een elektrische auto nu echt van zijn benzineconcurrent? Google ontwikkelt zelfrijdende auto’s. Dát spreekt tot de verbeelding: een zelfrijdende elektrische auto. Want als je wilt dat consumenten kiezen voor groen, dan moet je iets extra’s doen.

Lees ook:

Jan Rotmans: “Vervuiler is dief van eigen geld”

Zo krijg jij ook zonnepanelen op je dak

Succesvolle eco-webwinkel opent ‘pop up’ boetiek