rovingl, Flickr.com

rovingl, Flickr.com

Een lekkere curryschotel op z’n tijd is goed voor de gezondheid. Curry bevat namelijk curcumine, een stofje dat de groei van kankercellen tegengaat. Ook werkt het tegen hartaanvallen en dementie. De werking is echter alleen nog getest in het laboratorium en daarom wordt nu een proef uitgevoerd op ‘echte’ kankercellen. 40 patiënten werken mee aan het onderzoek. Zij krijgen zeven dagen voordat hun chemokuur begint speciale curcuminepillen toegediend. Die pillen moeten ervoor zorgen dat de kankercellen gevoeliger worden voor de chemokuur.

100 keer beter
Volgens professor William Steward, die het onderzoek leidt, zijn de verwachtingen hooggespannen: dierproeven lieten al zien dat de combinatie van curcuminepillen en chemotherapie “100 keer beter” werkte dan beide behandelingen afzonderlijk. Als dit bij mensen ook het geval blijkt te zijn, dan betekent dit een revolutie in de behandeling van darmkanker. Op dit moment is darmkanker moeilijk te behandelen, omdat de bijwerkingen een lange behandeling bijna onmogelijk maken. Slaat de chemotherapie niet aan, dan zijn er weinig effectieve alternatieven.

Langer chemotherapie
Als curcumine de kankercellen gevoeliger maakt voor chemotherapie, dan kunnen hiervoor steeds lagere doses gebruikt worden, waardoor de bijwerkingen beperkt blijven en de behandeling langer door kan worden gezet. Uiteraard wordt in de proef niet alleen gekeken naar de voordelen van het nemen van curcumine, maar ook naar de bijwerkingen die het mogelijk heeft.

Bron: BBC

Lees ook:

Tussendoortjes zonder troep
De link tussen gezonde grond en gezonde mensen
Tien gezonde en lekkere vega-snacks voor een zwoele avond