Foto: Roby Ferrari, Flickr

Kennis staat nooit stil. Problemen die ooit onoplosbaar bleken, werden met nieuwe inzichten opgelost. Of ze verdwenen door nieuwe technieken. In de toekomst zal dat niet anders zijn. Groot probleem van nu is bijvoorbeeld het vinden van orgaan-donoren, maar volgens top-wetenschappers in De Groene Amsterdammer zijn die straks misschien niet meer nodig. Een top 3 van doorbraken die we volgens 89 beta-wetenschappers zouden moeten doen.

1 Organen kweken

Volgens wetenschappers kunnen we binnenkort haperend weefsel of versleten organen vernieuwen, dankzij stamcellen onderzoek dat de laatste tien jaar enorme vorderingen heeft gemaakt. Cellen uit het eigen lichaam kunnen worden opgekweekt tot ieder denkbaar lichaamsdeel. Als we de transplantatie van dat weefsel goed onder de knie krijgen, zijn donoren overbodig.

2 De supercomputer

In theorie bestaat’ie al: de supersnelle computer die werkt met quantum computing, de meest krachtige rekentechniek binnen het huidige denkmodel van de natuurkunde. Een klassieke bit kan een waarde hebben, 1 of 0. Maar een kwantumbit (of qubit) kan beide waardes tegelijk hebben. Op dit moment zetten wetenschappers kwantumfysica op verschillende gebieden in om de kracht van computers te verbeteren. Bijvoorbeeld om deeltjes niet elektronisch te laden, maar magnetisch. Daardoor worden ze minder heet. In moderne computers is het een groot probleem hoe de warmte efficiënt kan worden weggevoerd. Kwantumfysica wordt ook ingezet om transistoren te maken op basis van individuele moleculen in plaats van op siliciumbasis. Computers kunnen daardoor, op papier, honderden keren kleiner worden dan de huidige.

3 Met fossielen de toekomst voorspellen

Hoewel berichten in de media soms anders doen vermoeden, staat het volgens klimaat-wetenschappers vast dat de aarde opwarmt door het broeikaseffect. Maar hoe warm gaat het precies worden? Nauwkeurige berekeningen zijn essentieel om met gezag verstrekkende beweringen te kunnen doen. Wetenschappers verwachten hierbij veel van zogenaamde paleothermometers die zich baseren op chemische fossielen. Hiermee kunnen we inzicht krijgen in de vorige periode waarin de aarde het broeikaseffect beleefde, zo’n vijftig miljoen jaar geleden. Fossiele afzettingen uit die tijd geven aan hoe warm het toen was en hoeveel CO2 er in de atmosfeer zat.

Bron: De 10 grootste wetenschappelijke doorbraken (De Groene Amsterdammer)

Lees ook:

Robot-vis speurt vervuiling op

3D robot print stoelen uit afgedankte koelkasten

Robots verzamelen data op wereldzeeën