Er zijn nog weinig merken op de schoenenmarkt die helemaal duurzaam zijn , maar de schoenen van Ethletic komen er dichtbij. Bij elke stap in het productieproces wordt scherp op duurzaamheid gelet. Zo staat op de natuurrubberen zool het FSC keurmerk van de Forest Stewardship Council voor duurzame bosbouw en worden zowel het rubber als de sneakers zelf op fair trade basis gemaakt. hetkanWel sprak met Jeannine Durwael-Mathy, eigenaresse van Ethletic in Nederland. Ze verkoopt de schoenen via de webshop lotika.nl

“Ethletic is een product dat perfect in het huidige tijdsbeeld past”, zegt Jeannine Durwael-Mathy, die inmiddels al 30 jaar ervaring heeft in de eerlijke handel. “De fair trade premie die we betalen verbetert direct de levensomstandigheden van de arbeiders en hun gezinnen op de rubberplantage in Sri Lanka en bij de schoenproductie in Pakistan.”

“Met Ethletic willen we vooral een verandering brengen in de duurzame schoenenindustrie, door zelf fair trade grondstoffen te gebruiken, dat is dus met name rubber voor de zolen van de schoenen en biologisch katoen. Voor de verf van de schoenen wordt er bij Talon, de producent in Pakistan, een systeem gebruikt waarbij het water gerecycled wordt, waardoor de afvalstoffen niet in de natuur terechtkomen. Bij het verven van de schoenen worden geen PCP en AZO gebruikt . De kleurstof die gebruikt wordt om het katoen van de sneakers te kleuren is non AZO dyes.

Ook wordt er gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden, zoals een ziekenfonds voor werknemers en hun gezin.  Er is ook de mogelijkheid van microkredieten voor de werknemers en hun gezin.

De rubberen zolen van de schoenen worden verkregen uit een rubber plantage in Sri Lanka, waar het rubber op een Fair Trade manier wordt getapt. “Het FSC controleert de plantages vier keer per jaar of zij zich nog wel aan de eisen houden. Er wordt dan gecontroleerd op het gebruik van chemicaliën, de manier van bosbeheer, de levensomstandigheden en de arbeidsomstandigheden van de arbeiders.”

[adrotate banner=”34″]

Ook bij andere onderdelen van de schoen wordt scherp gelet op duurzaamheid. Zelfs de lijm die gebruikt wordt bevat geen dierlijke materialen. Alleen de metalen ringetjes zijn niet gecertificeerd, maar: “ze zijn wel nikkelvrij”.

Jeannine Durwael-Mathy heeft in India met eigen ogen gezien hoe slecht de leef- en arbeidsomstandigheden kunnen zijn voor arbeiders. Hoe enerzijds mensen moeten overleven in sloppenwijken omringd door afval tegenover de rijke stand die nauwelijks omkijkt naar de mensen die vechten voor hun leven. Deze impact heeft Jeannine alleen maar meer gemotiveerd om zich hard te maken voor de duurzame schoen.

Ethletic moet wel opboksen tegen grote merken als Nike en Adidas “Een bedrijf dat duurzaam verantwoord handelt is vaak klein en moet het met een veel kleiner budget doen dan de grote merken. Maar de kracht van Ethletic zit niet in de naam van het merk, maar in het verhaal achter de schoen. Er zijn tegenwoordig genoeg consumenten die bewuster kopen dan vroeger en niet alleen kopen omdat een merk bekend is. Mensen kijken nu ook steeds meer naar hoe een product wordt geproduceerd, de bewustwording is veel verder dan 30 jaar geleden.”

Ethtletic heeft een aardige weg moeten afleggen om tot producten te komen die in elke stap van het productieproces duurzaam zijn. Maar het verhaal achter de schoen zit wel goed.

Lees ook

Zo geef je schoenen een tweede leven

Duurzame schoen heeft nog lange weg te gaan

Vijf stappen die schoenen groen en eerlijk maken