laura271GSD1, Flickr.com

laura271GSD1, Flickr.com

Rauw vlees is beter voor dieren dan bewerkt eten. Tenminste, daar is Sharon Misik van overtuigd. Zij adopteerde in 2008 twee Siberische husky’s die een mysterieuze ziekte onder de leden bleken te hebben. Ze gaf duizenden dollars uit aan speciale diëten, maar niets leek te werken. Tot ze, tegen het advies van dierenartsen in, de dieren op een rauw vlees dieet zette. Het verschil was direct merkbaar, aldus Misik.

Gelukkig en gezond
Bijna direct nadat de honden over waren gestapt op een dieet van rauw vlees, werden de dieren gelukkiger én gezond. Ze bleken veel beter in staat hun eten te verteren en zijn nadien geen dag meer ziek geweest. Marie Moody deelt die ervaring. Haar hond had een virale infectie en genas weer dankzij rauw vlees en rauwe groenten. Geïnspireerd door dat succes, startte ze haar eigen bedrijf, Stella and Chewy’s. Inmiddels heeft het bedrijf producten in meer dan 3.000 winkels in de Verenigde Staten.

Duur
Dat rauw vlees duurder is dan gewoon vlees weerhoudt dierenliefhebbers er niet van het toch voor hun viervoeter te kopen. De verkoopcijfers nemen al drie jaar achter elkaar met zo’n 15 procent toe. Dit komt deels door de positieve ervaringen die mensen met het rauwe voer hebben, maar ook doordat bewerkt dierenvoer steeds vaker teruggeroepen wordt vanwege verkeerde – soms zelfs giftige – ingrediënten.

Kritiek
Overigens is niet iedereen enthousiast over het rauw vlees dieet. Dierenartsen waarschuwen ervoor. Zij geven aan dat rauw vlees niet alle benodigde voedingsstoffen levert en dat het de levensduur van dieren verkort. Bovendien is de kans op infecties groter. Dat dieren in de natuur ook rauw vlees eten, is wat hen betreft geen goed argument. In de natuur eten dieren andere dieren namelijk volledig op en kiezen ze niet alleen de ‘mooie’ stukjes uit. Zo krijgen ze dus wél alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Bron: New York Times

Lees ook:

Belgische afvalkip eet huishoudelijk afval op
Nu overstappen op elektrisch autorijden of wachten op het alternatief
Hollandse insectenkwekers gaan naar Afrika