Foto: Till Westermayer, Flickr

Het Britse blad The Guardian signaleert een opmerkelijke trend: veel boeren worden energieproducenten door het installeren van zonnepanelen en windmolens. Een vijfde van de Britse boeren zal halverwege dit jaar duurzame energie produceren, met name door zonnepanelen en windpanelen. Als de trend doorzet zal 15% van alle duurzame energie in Groot Britannië door boeren opgewekt worden. Ook zal energieopwekking over enige tijd de belangrijkste secundaire bron van inkomsten zijn voor boeren. Nu is dat nog toerisme. De krant spreekt al over boeren als “solar entrepeneurs”, oftewel zonne-ondernemers.

De krant baseert zich op onderzoek van de Nationale Unie van Boeren (NFU). De unie is zelf verrast dat duurzame energieopwekking zo belangrijk is voor boeren “Wij zijn verbaasd hoezeer boeren dit oppakken,” aldus een woordvoerder. “De mogelijkheden van duurzame energie op land om het boeren te ondersteunen is overduidelijk veel groter dan we hadden gedacht.”

Ook in Nederland zien boeren mogelijkheden voor de opwekking van duurzame energie, blijkt uit een onderzoek gedaan door studenten. Dagblad Trouw meldde eerder al dat windmolens voor Drenthse boeren “een goudmijn zijn”.

Bron: The Guardian

Lees ook

Elektrisch leasen: wel de voordelen, niet de nadelen van elektrisch rijden

Pecha Kucha toont de weg naar groene oplossingen

Zo denkt de SP over energie uit zon en wind