mcmees24, Flickr.com

mcmees24, Flickr.com

Als het aan Sylvester Eijffinger, Klaas van Egmond, Wim Sinke, Marco Witschge en Herman Wijffels ligt, hoeft Griekenland de eurozone niet te verlaten. En dat geldt ook voor Spanje en andere schuldenlanden. Zij kunnen hun schulden namelijk terugbetalen door een concessie te geven op een deel van hun land, wat Europa vervolgens kan gebruiken om grootschalig groene energie op te wekken.

Win-win-win
Als Griekenland gedurende 25 of 30 jaar 2,1 procent van haar grondgebied beschikbaar stelt aan Europa, dan kunnen hierop zonnepanelen, windmolens of zelfs geothermische energiecentrales geplaatst worden. Dit levert een grotere hoeveelheid duurzame energie op, zorgt ervoor dat de probleemlanden hun schuld met ongeveer 30 procent kunnen verminderen en geeft hen aan het einde van de concessieperiode praktisch gratis groene energie. Ook weten schuldeisers op deze manier zeker dat ze hun geld terugkrijgen, iets dat nu nog erg onzeker is. Dit plan kan een oplossing zijn voor de problemen van Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië.

Opnieuw investeren
Voor dit plan gerealiseerd kan worden, zullen schuldeisers eerst wel meer moeten investeren. De installaties die nodig zijn om groene energie op te wekken, kosten namelijk veel geld. Eventueel kan dat geld wel tegen een lage rente geleend worden via de Europese Investeringsbank. Het gaat hier echter alleen om opstartkosten; de operationele kosten van de installaties zijn dankzij het gebruik van zon, aardwarmte en wind erg laag.

Bronnen: Trouw, Sylvestereijffinger.com

Lees ook:

Nu overstappen op elektrisch autorijden of wachten op het alternatief?
Boeren worden zonne-ondernemers
Hoe denkt SP over energie uit zon en wind?