Vliegen op frituurvet?

KLM vloog deze week voor het eerst de Atlantische oceaan over op bio-kerosine. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) verwelkomt het initiatief en vloog mee naar de duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro. Is bio-kerosine echt duurzaam? Of zit er toch een luchtje aan de olie?

KLM wil samen met partner SKY NRG bedrijven de keuzemogelijkheid geven om te vliegen op duurzame brandstof. Hiervoor hebben ze het programma BioFeul gestart. Bedrijven zoals Ahold, Accenture, DSM, Nike hebben al interesse getoond in de ‘groene’ vluchten.

Vanaf 2007 is KLM al bezig met het ontwikkelen van duurzame kerosine en krijgt daarbij ecologisch advies van het Wereld Natuur Fonds. KLM zegt hiermee koploper te zijn op het gebied van duurzaam vliegen. Wat is deze bio-kerosine precies?

Volgens de website van KLM is de duurzame brandstof deels gemaakt van afgewerkt frituurvet (Used Cooking Oil). De brandstof wordt geleverd door het Amerikaanse bedrijf Dynamic Fuel, die bio-kerosine maakt uit oliën en vetten. Welke andere bestanddelen er in de bio-brandstof zitten, blijft onduidelijk.

Schaars goed

“KLM is hier niet transparant in,” vindt Kees Kodde, campagneleider bossen van Greenpeace. “Wanneer er ook palmolie voor de brandstof wordt gebruikt, draagt dit juist bij aan ontbossing.” Het gebruik van afgewerkt frituurvet zet voor het milieu geen zoden aan de dijk, vindt hij.“Dit is een schaars goed en wordt al gebruikt voor veevoer en de zeepindustrie.”

Kodde stelt dat er betere maatregelen zijn die de CO2 uitstoot van vliegtuigmaatschappijen kunnen terugdringen. “Zij zijn nog altijd vrijgesteld van belasting en milieuwetgeving. Hierdoor is het vliegen nog altijd te goedkoop.”

Complex

Producenten van biodiesel in Nederland zijn niet zo blij met alle berichtgevingen over het ‘vliegen op frituurvet. Het bedrijf Biodiesel Amsterdam kreeg telefoontjes van snackbareigenaren die hun oude olie plots in goud zagen veranderen.

Directeur Peter Bakker van Biodiesel vindt de berichtgeving misleidend. In een interview met NOS-radio zegt hij verontwaardigd: “Een vliegtuig kan niet op 100 procent frituurvet vliegen.”

Bakker legt uit dat het oude frituurvet moet worden omgezet naar biodiesel en dat de helft ervan pas bruikbaar is na complexe bewerking. Per jaar gebruikt alleen KLM al 2,3 miljard kerosine. Er is dus heel veel oud frituurvet nodig om bio- kerosine te maken en dat is niet voorradig.

KLM denkt echter dat bio-kerosine nog altijd het beste alternatief is om tot vermindering van CO2 uitstoot te komen. Andere mogelijke duurzame oplossingen, zoals vliegen op zonne-energie, zijn in de nabije toekomst nog niet mogelijk, hoewel hier wel pogingen toe gedaan worden.

Lees ook

Pionier gaat 4.000 km vliegen op de zon

KLM gebruikt frituurvet als biokerosine

KFC maakt wegwerpverpakkingen van regenwoudhout