photoloni, Flickr.com

photoloni, Flickr.com

Een goede training geeft energie en zorgt ervoor dat je je zowel fysiek als mentaal beter voelt. En dat gaat zelfs op voor minder intensieve of langdurige beweging, zoals een stukje fietsen of een beetje krachttraining. Hoe komt dit eigenlijk? Volgens onderzoekers van het National Institute of Mental Health helpt beweging mensen om hun emoties beter te verwerken. Daardoor voelen ze zich beter.

Trainende muizen
Voor het onderzoek werden proeven uitgevoerd met muizen. Hierbij werden zwakke muizen met sterkere muizen in één kooi gezet. Over het algemeen bleken de sterkere muizen de zwakke muizen te pesten en werden de zwakke muizen nerveus en gestrest. Ze zochten daarom vooral de donkere hoekjes van de kooi op en bleven dat doen als de sterkere muizen weg waren. Dezelfde test werd ook uitgevoerd met muizen die voor ze bij de sterkere muizen geplaatst werden toegang hadden tot bijvoorbeeld een looprad. Het verschil was opvallend: die muizen hielden zich gedeisd zolang ze in dezelfde kooi zaten als de sterkere muizen, maar bleken niet gespannen. Zodra de sterkere muizen weg waren, hadden deze muizen geen moeite om weer gewoon te leven.

Minder stress in het brein
De oorzaak voor dit verschil blijkt te liggen in de mediale prefrontale cortex en de amygdala in de hersenen. Deze twee gebieden zijn verantwoordelijk voor de verwerking van emoties. De muizen die niet vooraf konden trainen, vertoonden veel minder activiteit in deze gebieden en hadden daardoor meer spanning. Hoewel voor deze test muizen zijn gebruikt, zullen de resultaten naar verwachting ook van toepassing zijn op mensen. Daarom is het advies ook om op een gezonde manier van stress af te komen, door een paar keer in de week tenminste 20 minuten in beweging te komen.

Bron: Scientific American

Lees ook:

Vier tips van zeer gelukkige mensen
Elektrisch rijden of liever een alternatief?
Mindfulness maakt pijn hanteerbaarder