Bron: Linda Cronin (Flickr.com)

Als het om onze gezondheid gaat, geloven wij reclames, tijdschriften en familieleden al snel. Toch blijken er een aantal bekende gezonde gewoontes zonde van onze tijd te zijn. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. We noemen er vijf.

Lees ook
Pittig eten houdt je hart gezond
Voorbij de stress, je leven in balans
Chocolade beschermt je huid tegen de zon

Poets twee keer per dag
Op het gebied van tandheelkundige gezondheid is één keer per dag poetsen en flossen meer dan voldoende. “Plaque duurt 24 uur om uit te harden,” aldus Dr. Mendelovitz, “En één goed borstelen per dag is beter dan twee keer een matige poging.” Volgens Dr. Bader is 1 keer per dag 2 minuten poetsen voor het slapen gaan meer dan voldoende. Maar dit gaat om plaque en niet om je ochtendadem, dus het gebruik van een tandenborstel in de ochtend is nog steeds aan te raden.

Ga twee keer per jaar naar de tandarts
Dit advies is een leus uit een oude advertentie, maar er was (en is!) geen wetenschappelijk bewijs voor. Uit onderzoek blijkt dat er geen noodzaak is om de tandarts elke zes maanden te bezoeken. Wanneer tanden en tandvlees gezond zijn, is één keer per jaar voldoende om het ontwikkelen van problemen op te vangen. Dit stelt James Bader, research professor aan de Universiteit van North Carolina. En als je tijdens dat jaarlijkse bezoek ook jouw gebit professioneel laat reinigen, verlaag je het risico op een hartaanval met 24% en op een beroerte met 13%.

Niet eten na 20.00 uur ’s avonds
Calorieën kunnen geen klokkijken, dus is er geen verschil tussen de calorieën van 6.30 uur en 20.20 uur. Dit zegt Susan Bowerman, assistent-directeur van het UCLA Center for Human Nutrition. Bovendien kan een hongerig gevoel het slaapritme verstoren. Nieuw onderzoek stelt zelfs dat je goed moet eten voor het slapen gaan, zeker als je boven de 60 bent of ’s avonds gesport hebt. Een eiwitrijke maaltijd of shake zorgt voor meer brandstof om de spieren te synthetiseren. Daarnaast helpt het ook tegen de effecten van leeftijdgerelateerd spierverlies.

Gooi melk die over datum is weg
Onzin. De datum op de dos is gewoon de datum waarna het niet meer verkocht mag worden. “Ook als de houdbaarheidsdatum die op het pak staat overschreden is, kan de melk nog prima zijn. Bowerman: “De melk is waarschijnlijk nog zeker een week goed. Dus ruik even aan het pak en drink lekker door.” Mocht je wel zure melk drinken, dan heeft dat alleen gevolgen voor de smaakpapillen. Het is niet ongezond. Er is namelijk ook een ander woord voor gestremde melk: kaas.

Ga voor een jaarlijkse lichaamscheck
Jonathan Goldin, MD en radioloog aan de Universiteit van Los Angeles: “Jaarlijks een full body scan is vrij nutteloos, vooral het onderzoek voor buik en bekken. Het geeft een vals gevoel van veiligheid of extra stress wanneer er iets gevonden wordt, wat er niet blijkt te zijn.” Dergelijke scans helpen bij het opsporen van longkanker, maar deze tests worden alleen aanbevolen voor 45-plussers met risicofactoren, zoals roken, verhoogde bloeddruk of cholesterol. Behoor jij niet tot deze risicogroep, dan is een dergelijke scan een verspilling van jouw tijd.

Bron: ABC news