Vrouwen die anderhalf tot drie uur per dag bewegen verminderen hun risico op borstkanker tot 30 procent, beweren Amerikaanse wetenschappers. Nog meer goed nieuws is, dat dit lichte beweging mag zijn; wandelen, fietsen, een beetje joggen, een huishoudelijk klusje. Wie wekelijks 10 tot 19 uur op een gematigde manier beweegt, zit dus goed. En dit ongeacht de leeftijd. De populaire opvatting dat je ook met minder sporten toe kunt, als het dan maar intensief is, klopt niet. Onderzoekster Lauren McCullough, Universiteit van North Carolina: ‘Het zit hem niet in marathons. Wandelen werkt hetzelfde.’

Hormonen

Volgens het Britse nationale kankerinstituut krijgt een op de acht vrouwen in haar leven borstkanker. In Engeland krijgen jaarlijks 48000 vrouwen het. 11.500 van hen gaan er aan dood. Vet is een ideale kweekbodem voor tumoren. Beweeglijk leven gaat de groei van vet tegen. Vetweefsels produceren hormonen als oestrogeen en testosteron, die tumorgroei stimuleren. Waarschijnlijk remt lichaamsbeweging daardoor ook de groei van tumoren. Eerdere studies laten zien dat vrouwen rijk aan dergelijke hormonen twee tot drie keer meer risico lopen. Vorig jaar noemden onderzoekers in Oxford overgewicht bij oudere vrouwen de hoofdreden van borstkanker. Uit gegevens van de 6300 onderzochte vrouwen bleek overgewicht zelfs gevaarlijker dan roken of drinken. Ook in het Amerikaanse onderzoek valt de 30% risicovermindering weg als je ondanks het sporten aankomt.

Toeval?

De Amerikanen vergeleken de levensstijl van drieduizend vrouwen tussen 20 en 98 jaar, waaronder 1500 vrouwen met de diagnose borstkanker. Elke vrouw noteerde haar gewicht, en hoeveel uur per week beweging zij had in elk decennium van haar leven: dus rond haar tiende, twintigste, dertigste enzovoort. Sarah Williams werkt als voorlichter gezondheid bij een Engelse welzijnsinstelling. Zij twijfelt aan deze manier van onderzoeken: ‘Ze vulden zelf vragenlijsten in over hun gewicht per leeftijd, en hoeveel uren zij bewogen voor elke tien jaar sinds hun twintigste. De uren zijn niet letterlijk opgemeten. Verder zijn de cijfers niet statistisch. Dus misschien berusten ze wel op toeval.’ Ze ziet echter wel ‘stevig bewijs’ voor de stelling dat borstkanker minder voorkomt bij lichamelijk actieve vrouwen.

Bron: Daily Mail

Lees ook

Katten verkleinen kans op beroerte

Yoghurt helpt tegen hiv

Een leven voorbij stress