Foto: wikimedia commons

Utrecht gaat oude auto’s weren in de binnenstad. Benzineauto’s ouder dan 12 jaar mogen het gebied niet meer in. Voor dieselauto’s zijn de normen nog strenger: hier is 8 jaar oud de grens. Het lijkt een drastische maatregel, en er zijn ook kritische stemmen (de Telegraaf kopte al “Ondernemers Utrecht de dupe van autoplan“). De organisatie Natuur & Milieu juicht echter deze beslissing toe: “de gemeente kiest voor een van de effectiefste maatregelen om de gezondheid van haar inwoners te verbeteren.”

Lees ook
Elektrisch leasen: schoon en goedkoop rijden zonder nadelen
Zembla: Overheid laat mensen stikken in fijnstof
Dossier Elektrisch rijden: schoon en goedkoop

Volgens Natuur & Milieu overlijden er naar schatting in Nederland 18.000 mensen onnodig als gevolg van luchtvervuiling. Daarnaast draagt fijnstof bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis en astma.

Met name in steden is het erg slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit metingen die ondermeer in Utrecht gedaan. Op deze kaart zie je dat op bijna alle doorgaande wegen in Utrecht een verhoogde concentratie fijnstof en andere schadelijke stoffen te zien is:

Naast het weren van milieuvervuilende auto’s, pleit Natuur & Milieu ook voor het stimuleren van schone (elektrische) scooters en brommers, elektrische auto’s, fietsen en een effectief OV-systeem (met schone bussen en trams, vanzelfsprekend).

Bron: Natuur & Milieu, Run4air