Vanaf vandaag is 100km/u weer de norm. Foto: wikimedia commons

Fijnstof is een sluipende moordenaar, en vooral auto’s leveren met uitlaatgassen flink wat schadelijk fijnstof op. Daarom werd tien jaar geleden de maximumsnelheid op verschillende snelwegen naar 80 km/u verlaagd. Onder andere op de ringweg A10 West in Amsterdam gebeurde dit om de luchtkwaliteit voor omwonenden te verbeteren. Sinds vandaag mogen echter auto’s hier en op 2 andere plekken in het land weer 100 km/u rijden. Waarom? Volgens minister Schultz van Haegen heeft die verlaging nauwelijks effect. Om de doorstroming te verbeteren besloot ze dat er harder mag worden gereden. Ook zouden auto’s ondertussen schoon genoeg zijn.

De gemeente Amsterdam is er niet mee eens. Ook ouders en omwonenden protesteren. “Ik begrijp het gewoon niet,” aldus een verontruste moeder van een kind die naar school gaat pal naast de A10. “We zouden trots moeten zijn dat wij zo’n goed mogelijke luchtkwaliteit hebben hier bij een snelweg. Je moet alleen maar voor beter gaan, en niet voor achteruitgang.”

Volgens Milieudefensie ligt de hoeveelheid viezigheid in de lucht nog steeds ver boven wat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) gezond noemt: “Minister Schultz doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is omdat auto’s schoner zijn geworden”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Maar de lucht is op deze punten al ongezond vies, daar doet ze nu nog een schepje bovenop.”

Bron: NOS, RTV Noord Holland

Lees ook

Hoe nuttig is een gebiedsverbod voor oude auto’s?

Elektrisch rijden zonder de nadelen: elektrisch leasen

2x per dag tandenpoetsen en andere ‘gezonde’ tijdverspillers