Foto: ST33VO, Flickr

Peak Oil is het moment dat de maximale olieproductie bereikt wordt. Na dit moment kan er alleen maar minder olie uit de grond gehaald worden, omdat er steeds minder voorraad is. Velen denken dat dit peakoil moment nabij is, maar eergisteren meldde Guardian columnist George Monbiot dat de wereldvoorraad olie nog lang niet op was. De beweringen van Monbiot kunnen rekenen op flinke kritiek. Wederom in The Guardian betoogt Jeremy Legget dat de voorraden olie wel degelijk snel aan het opraken zijn.

Volgens Legget waarschuwen voormannen en adviseurs van grote organisaties in de industrie zoals Total (een oliemaatschappij) en de IAE (International Energy Agency) dat de piek in de olieproductie binnen enkele jaren bereikt wordt, of zelfs al achter ons ligt. Sommige analisten verwachten zelfs dat binnenkort olie -en gasmaatschappijen op de fles zullen gaan.

Wie heeft er gelijk? Oordeel zelf: lees het hele artikel van Legget (engelstalig) hier in The Guardian. De belangrijkste conclusies van Monbiot en een link naar het originele artikel is hier te vinden.