Vergeet de dieetproducten, gezondheidsmagazine Medisch Dossier bericht deze maand over een makkelijke en natuurlijke manier om af te vallen. Met supplementen van ongebrande, ‘groene’ koffiebonen is het mogelijk om in slechts drie maanden tot wel 10 procent van het huidige lichaamsgewicht te verliezen. Dat is al snel 5 kilo.

Dit bleek uit een onderzoek onder zestien mensen met obesitas oftewel overgewicht in de leeftijd van 22 tot 26 jaar. Zij namen gedurende 22 weken één koffiebooncapsule van maximaal 1050 mg per dag. Gedurende een derde van die periode namen ze echter ofwel een capsule met een lagere dosering van 700 mg koffie-extract of een placebo (neppil).

Door dagelijks een capsule te slikken met de hogere dosering moet het mogelijk zijn om ongeveer 10 procent van het huidige lichaamsgewicht kwijt te raken, concludeerden de onderzoekers van de universiteit van Scranton, Pennsylvania.

De deelnemers aan het onderzoek zijn gemiddeld 17 pond (7,7 kilo) afgevallen, maar zij hebben ook een placebo en een capsule met een lagere dosering geslikt. Tijdens de onderzoeksperiode hebben de deelnemers geen enkele verandering aangebracht in hun levensstijl, voeding of hoeveelheid lichaamsbeweging.

De stof die zorgt voor het gewichtsverlies is het chlorogeenzuur in ongebrande koffie, zeggen de onderzoekers, helaas gaat deze stof verloren als de bonen worden geroosterd. Het enige nadeel is de smaak: groene koffiebonen hebben niet dat heerlijke aroma van koffie en hebben een licht bittere smaak.

BRON: Presentatie op de 243e ACS (American Chemical Society) National Meeting, San Diego, Californië, 25-29 maart 2012

Bekijk hier de inhoud van het nieuwe nummer van Medisch Dossier

Foto: Aidan, Flickr.com

Meer lezen?
Misverstanden van de meest populaire dieten
Koffie houdt de hartslag goed
Spiritueel afvallen, het lijnen voorbij