Voorkant duurzaamheidsverslag Spadel

Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater. Maar P+ belicht ook de andere kant van de medaille: met de inkomsten van Spa Reine wordt een prachtig natuurgebied in de Ardennen super ecologisch.

Het bedrijf achter Spa heet Spadel en doet er volgens P+ alles aan om het oudste waterwinningsgebied van België van maar liefst 13.177 hectare zo natuurlijk en zuiver mogelijk te maken. Met een totaalverbod op elke landbouw- en industriële activiteit, vervanging van strooizout in de winter, verbod op pesticiden en meststoffen, en verbetering van de biodiversiteit door het bevoordelen van loofbomen ten opzichte van naaldhout. P+ baseert zich voor deze informatie op het jaarverslag van Spadel.

Maar voormalig directeur van Innocent Drinks en tegenwoordig directeur van adviesbureau Green Inc, Ynzo van Zanten, is niet onder de indruk van deze stappen. Op Facebook schrijft hij: “Ik weet écht niet wat ik moet denken van een verhaal over Spa in de P+. Ik ga van totale verontwaardiging naar ‘ach man, relax’. Spa moet kraanwater omarmen als 1e optie. Daarna pas bronwater of bubbelwater. Maar je waterwingebied ecologiseren is net zo onzinnig als biologische sigaretten aanbieden. ”

En hoe gaat Spa geld verdienen met kraanwater?

“Hoe wordt er geld verdiend aan olie, zand, hout? Door er meerwaarde aan te geven. Dat kan dus ook met water. Biedt het aan op plekken waar het niet te krijgen is, maak het koel, laat ’t bruisen, geef er smaak aan, verpak ‘t, etc etc. ”

Bronnen: P+ en Facebook

Lees ook:

Maak ambtenaren verslaafd aan kraanwater

Voortaan weet je precies waar je kraanater kunt bestellen

Meer dan de helft van de Nederlanders wil liever kraanwater dan bronwater