Foto: Peter Pearson, Flickr

Chocolade is een heerlijke en ook verrassend gezonde lekkernij. Maar niet iedereen heeft er baat bij. Uit een rapport van de Fair Labor Association (FLA) bleek dat er nog veel kinderhandjes worden ingezet om de chocolade bij jou op tafel te krijgen.

De FLA presenteerde haar rapport kortgeleden, samen met Nestlé, een grote fabrikant van etenswaren en met name bekend om haar chocoladeproducten (wie kent Nesquik niet ?). De kinderarbeid vindt met name plaats in de Ivoorkust, waar kinderen in de cacaoplantages worden ingezet. 

Volgens de FLA is er wel aandacht voor de bestrijding van kinderarbeid geweest, maar is er vooral gewerkt om de productiviteit van boeren te verhogen om zo hun inkomens te vergroten. Het idee was dat daarmee kinderarbeid vanzelf bestreden zou worden maar de FLA benadrukt dat een bredere aanpak nodig is. Zo moet de toegang tot scholing verbeteren en moeten ouders beter geïnformeerd worden over de gevolgen van kinderarbeid.

Nesté heeft ook beterschap beloofd en zal scherper gaan letten op kinderarbeid: “Het gebruik van kinderarbeid in onze toeleveringsketen voor cacao druist in tegen al onze principes. Het FLA-rapport maakt duidelijk dat geen enkel bedrijf dat cacao haalt uit Ivoorkust kan garanderen dat het niet gebeurt. We kunnen wel beloven dat we de strijd tegen kinderarbeid als een topprioriteit zullen beschouwen binnen de onderneming,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bron: Hivos

Lees ook

Schone, goedkope energie van eigen dak: zo is het simpeler dan ooit

Donkere chocolade is goed voor je hart

Houd je hersenen scherp met chocolade