Zelfvertrouwen is goed, zelfreflectie beter. Foto: Jo Christian Oterhals, Flickr

Topvoetballers en topbankiers hebben doorgaans grote ego’s. Maar een groot ego is geen garantie voor (blijvend) succes. Het Nederlands elftal ging tijdens het afgelopen EK ten onder aan de grote ego’s en bankiers worden nu verantwoordelijk gehouden voor de crisis.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met wat minder zelfvertrouwen het beter doen in het bedrijfsleven, schrijft hoogleraar Business psychology Tomas Chamorro-Premuzic in de Harvard Business Review. Daar zijn drie redenen voor.

1. Mensen met minder zelfvertrouwen zijn gevoeliger voor kritiek en doen meer aan zelfreflectie. Dat zijn nuttige eigenschappen, want soms moet je een strategie aanpassen of veranderingen doorvoeren. Als je helemaal overtuigd bent van jezelf, ben je geneigd vooral op positieve feedback te reageren.

2. Mensen met wat minder zelfvertrouwen zijn geneigd harder te werken. Ze zijn er immers niet van overtuigd dat ze perfect zijn en dat alles wat ze doen zonder meer goed uitpakt.

3. Een lager zelfvertrouwen voorkomt dat je arrogant overkomt en misleid wordt. Egocentrische bazen worden niet gewaardeerd. Een minder zelfverzekerde manager komt vriendelijker over en zal meer bereidheid tot overleg tegenkomen. Werknemers zullen ook minder geneigd zijn hem of haar tegen te werken.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.


Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Onderzoek naar Britse bankschandalen

Verliezen superhelden hun glans?

Facebook fans kapen pr-campagne van Walmart