De Sahel, een langgerekt gebied ten zuiden van de Sahara loopt het risico ook een woestijn te worden. Door klimaatverandering duren de droge periodes langer dan ooit. De landen in de regio zijn bezig met een ambitieus plan om verwoestijning tegen te gaan: een Groene Muur van bomen die 6500 km lang is en 14 km breed en heel Afrika in de breedte doorkruist. In Senegal is al de eerste 20.000 hectare bomen geplant.

Stof vanuit de Sahara

De bomen moeten het stof tegenhouden dat vanuit de Sahara steden en landbouwgebieden in het zuiden bedreigen. Ook kunnen de bomen water vasthouden en zorgen ze voor nieuwe economische en agrarische kansen voor de lokale bevolking.

Stofstormen in de Sahel. Foto: NASA

De groene muur

De Grote Groene Muur heeft ondertussen al bijna 2 miljard dollar ontvangen van de Wereld Bank en andere ontwikkelingsorganisaties, die dit plan een belangrijke manier vinden om voedselzekerheid te vergroten en duurzame landbouw in de regio te bevorderen.

Kritische stemmen

Maar er zijn ook kritische stemmen. De Muur moet gebouwd worden in 11 landen, waaronder Mali, waar recent een coup plaatsvond, en Darfur, dat nog steeds een oorlogsgebied is. Daarbij moet ook de lokale bevolking het belang van de bomen inzien, anders worden vers aangeplante boompjes door geiten opgegeten of gekapt voor brandhout.

Niger

De Amerikaanse geograaf Gray Tappan ziet meer in aanpak van onderop, waarbij boeren zelf bomen planten omdat het hen goed uitkomt. Als voorbeeld noemt hij Niger, een land dat ook in de Sahel ligt. Na een enorme droogte in de jaren ’80 besloten de lokale boeren om bomen niet langer van hun land te halen zoals gebruik was, maar om hun voedselgewassen om bomen heen te planten. In 30 jaar tijd is het aantal bomen enorm toegenomen evenals de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt. En het kostte bijna niks, omdat de boeren het werk allemaal zelf deden. “We waren echt ondersteboven van de enorme vergroening van Niger,” aldus Tappan.

Het zand komt eraan

Toch zien de politici van Senegal veel in het project. Minister van Milieu Djibo Leyti Kahe noemt de critici gek: “Het zand komt eraan. Het zal ons allemaal bedekken en we moeten het stoppen. Er zijn heel veel milieuprojecten in Senegal. Maar dit is de belangrijkste.”

Bron: Ecologist, New York Times

Lees ook
Kathedralen, onderbroeken en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe
Win € 10.000 met jouw wereldverbeterende project
Nederlandse insectenkwekers zien kansen in Afrika