Zo moet het dus niet. Foto: Aaron Jacobs, Flickr

Een tekort aan slaap maakt je niet alleen chagrijnig. Ook je hersenfuncties worden aangetast, blijkt uit verschillende onderzoeken. Er lijkt zelfs een link met dementie te zijn. 

[adrotate group=”1″]

Uit een van de onderzoeken bleek dat mensen die te weinig of teveel sliepen, slechter scoorden op allerlei cognitieve vermogens, zoals leren en jezelf in taal uitdrukken. Slecht of teveel slapen verhoogde de “breinleeftijd” met twee jaar.

Volgens de onderzoekers ligt de ideale slaaptijd rond de 7 uur: veel meer (>9 uur) of veel minder (<5 uur) had een negatief effect op het cognitieve vermogens, zoals leren en jezelf uitdrukken met taal. Het onderzoek werd uitgevoerd door  het Brigham and Women’s Hospital in Boston onder 15.000 Amerikaanse vrouwen.

Wetenschappers van de universiteit van Californië ontdekten dat mensen die slaapstoornissen hadden, bijvoorbeeld apneu, een twee keer grotere kans hadden om dementie te ontwikkelen.

Een ander onderzoek, gehouden onder Washington University School of Medicine in St. Louis, ontdekte een verband tussen de hoeveelheid amyloïde-eiwit in de hersenen van mensen en hun slaapritme. Deze eiwitten zijn betrokken bij dementie.

Overigens hoef je je niet druk te maken dat je dement wordt als je slaapproblemen hebt. Volgens een expert op dit gebied is er nog geen oorzakelijk verband aangetoond. Heather Snyder: “Of deze slaapveranderingen, zoals apneu of storingen, een teken zijn van een verval of de oorzaak van het verval is iets wat we nog niet weten. Maar het is wel een gebied waar we meer over zouden moeten weten.”

Hier vind je een aantal goede tips om gezond en lekker te slapen.

Bron: Health Day, slaapklachten.nl, lifehacker, Flow magazine