zigazou76, Flickr.com

zigazou76, Flickr.com

Wetenschappers van de universiteiten van Exeter, Cardiff, Bristol en Bangor hebben ontdekt dat het trainen van de hersenen je kan helpen om te stoppen met snacken. Door onderzoek wisten ze aan te tonen dat het beloningscentrum in de hersenen sterker reageert op de hoeveelheid eten die gegeten wordt, dan op hongergevoelens of hoe graag je bepaalt eten graag wilt hebben. Dit betekent dat veel eten een ‘beloning’ oplevert. Door hersentraining is dat te veranderen.

Dik worden gebeurt onbewust
Volgens Dr. John Parkinson, hoogleraar aan de School of Psychology van de universiteit van Bangor, is veel eten geen kwestie van een bewuste keuze: “Niemand kiest ervoor om dik te worden en dit onderzoek laat zien dat onze hersenen niet bewust veel eten. Overeten wordt eerder veroorzaakt door afbeeldingen van vette en zoete snacks, die de hersenen aansporen om er veel van te eten.” Overigens is dit effect niet bij iedereen even sterk; er zijn ook mensen die naar snoep- en koekcommercials kunnen kijken zonder hier trek van te krijgen.

Meer zelfcontrole
Met speciale hersentraining kunnen mensen leren meer zelfcontrole uit te oefenen en hierdoor minder te eten. Dr. Natalia Lawrence van de universiteit van Exeter: “We zijn nu nieuwe computerprogramma’s aan het ontwikkelen, waarvan we hopen dat ze de hersenen op zo’n manier kunnen trainen, dat ze minder gevoelig zijn voor voedsel.”

Bron: Daily Mail

Lees ook:

Hollandse broers geven bamboe voor hun billen
Dit supervoedsel helpt om af te vallen
Twee keer per dag tanden poetsen en andere gezonde tijdverspillers