Microsoft was jarenlang de koning van de computerindustrie. Windows bracht zoveel geld in het laadje dat concurrenten eenvoudig konden worden opgekocht of juridisch stuk geprocedureerd.
Maar het lukte de gigant niet om succesvol te innoveren. Verblind door het succes van Windows werden nieuwe potentiële cashcows genegeerd of de nek om gedraaid na een interne strijd. Apple innoveerde wel, en met succes. De omzet van alleen de iPhone overtreft nu de inkomsten van alle Micorosft-producten bij elkaar. Aan de beurs is Apple twee keer zo veel waard als Microsoft, terwijl het 10 jaar geleden nog 106 keer kleiner was.

Shell is nu ook het grootste bedrijf ter wereld, net als Microsoft 10 jaar geleden. En dat is niet de enige overeenkomst. Ook de energiereus lukt het niet om succesvol nieuwe omzetstromen te realiseren, elke innovatie moet wijken voor olie, de gouden melkkoe. Maar zoals de grafiek in het plaatje laat zien, levert de zon elk jaar een veelvoud van de totale beschikbare hoeveelheid olie op. En de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan nu heel snel. Duitsland, dat kernenergie vaarwel heeft gezegd, maakt gründlich werk van zonne-energie en verbreekt meteen het wereldrecord zonne-energie op één dag. Ook elders in de wereld, vooral in China, worden miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van zonne-energie. Gevolg: in 1976 kostte het 80 dollar om 1 Watt op te wekken uit zonne-energie, in 2011 nog maar 90 cent.

En gezien alle investeringen en technologische ontwikkelingen valt te verwachten dat die prijs nog verder zal dalen. Maar zelfs nu is zonne-energie al rendabel voor huishoudens. De vraag naar zonnepanelen zal de komende jaren dan ook exploderen.

En wie wil olie als de zon veel goedkoper is? Shell haalt op dit moment zijn schouders op over deze vraag. Tegen de tijd dat zonne-energie echt serieus wordt, kopen ze zich gewoon in de markt in, is de heersende gedachte. Geld genoeg. Maar de geschiedenis leert dat markleiders vaak een slecht gevoel voor timing hebben bij het plegen van de juiste overnames, zeker als de investering mogelijk kannibaliseert op de belangrijkste inkomstenbron.

Olie is dan ook het nieuwe Windows. Shell is het nieuwe Microsoft. Blijft de vraag: welk zonne-energie bedrijf is het nieuwe Apple?

Bron afbeelding: Ecopoint

Lees ook:

Geld verdienen met zonne-energie

Zonne-energie, ook als je dak niet geschikt is

Hoe krijg ik een zonnepaneel op mijn dak?