Foto: Chichacha, flickr

In het rijke westen wentelen we de werkelijke kosten van ons eten af op anderen, zoals dieren en mensen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Stel dat we daarmee zouden stoppen en we zouden de werkelijke kosten voor een product doorberekenen in ons dagelijkse menu. Wat zou een hamburger dan bijvoorbeeld kosten?
Het Center of Investigative Reporting heeft dit uitgerekend. De gemiddelde hamburger, in de VS een quarterpounder (!), zou dan $1,51 duurder worden.

De hogere prijs is het resultaat van de kosten voor de uitstoot van broeikasgassen, het veroorzaken van gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en diabetes en het intensieve water- en grondverbruik. Daniel Lopez Diaz, de econoom die de berekeningen maakte, noemt de getallen conservatief. In Europa zouden de kosten overigens 4 cent hoger zijn, omdat wij een werkende CO2-markt hebben. Twee hamburgers bij de Albert Heijn, samen ongeveer 250 gram, kosten nu €1,80. Daar zou dan nog eens €1,26 bovenop komen, samen €3,06, een prijsstijging van 70%.

Bedrijven wentelen 41% van de werkelijke kosten voor hamburgers af op de samenleving en de planeet. En dan zeggen ze dat windmolens draaien op subsidie?!? En voor alle duidelijkheid: het is niet de schuld van de koe, maar van ons systeem.
Maar als we willen kunnen we de Echte Prijs voor producten in de supermarkt zien.

Bronnen: Grist.org en Center for Investigative Reporting

Lees ook:

Peter Singer wist ons denken over dieren al te veranderen, nu ons doen nog

Plofkipactie brengt Mc Donalds in verlegenheid

Hamburgers kosten je jaren van je leven

Ben jij 100% zonzeker?

14 opmerkelijke producten van bamnboe: kathedralen, onderbroeken en meer