Foto: TheCoolQuest via Flickr.com

 

Met trots halen we ‘onze’ medaille binnen tijdens de Olympische Spelen, vol goede supportersmoed reizen we af naar internationale sportwedstrijden of staan we joelend in het lokale stadion. Dat sport verbroedert staat buiten kijf. Toch kan sporten ook belastend zijn voor het milieu.

Wist je dat sommige sporten verantwoordelijk zijn voor bodemverontreiniging (schietsport, visserslood), geluidsoverlast (motorsporten, grote toernooien), verstoring van een natuurgebied (mountainbiken, skiën, varen, duiken, golfen, paardrijden) (bron). Elke sportclub moet worden verlicht, verkoeld, verwarmd of er is water nodig om grasvelden te onderhouden. In de sportindustrie gaan heel wat wegwerpflesjes en energybars over de toonbank waarvan de verpakkingen snel in de prullenbak verdwijnen. Ook worden sportkleding en attributen vaak in lage lonenlanden gemaakt waar het niet zo nauw wordt genomen met milieuwetgeving en mensenrechten.

Dit artikel is geen pleidooi om te stoppen met sporten, want vitaliteit is beter voor jezelf en je omgeving.  Daarnaast is het goed om te zien dat sportmerken steeds bewuster nadenken over materiaal en recycling. Zo neemt PUMA oude sportschoenen in om opnieuw te verwerken. Laten we eerlijk zijn, het is vast óók een stukje marketing. Maar liever dat ze verduurzaming van het productieproces als positieve PR gebruiken dan dat ze het maar bij het oude laten.

1. Kies bij voorkeur een sport waar je zo min mogelijk technische attributen voor nodig hebt en waar weinig energie bij komt kijken. Hardlopen en thuis oefeningen doen  kosten minder energie dan motorsport en ijshockey.
2. Kies voor een sportclub dichtbij je huis of werk zodat je er naar toe kunt lopen of fietsen. Wanneer dit niet mogelijk is omdat je afgelegen woont en werkt, probeer sporten dan met andere afspraken of boodschappen doen te combineren.
3. Kinderen naar de sport? Probeer zolang het weer het toelaat zo veel mogelijk op de fiets te gaan.
4. Maak je eigen energybars van muesli en zuidvruchten (google op Larabars en recipe).
5. Koop een kwalitatieve drinkbidon die je kunt hergebruiken.
6. Vraag eens bij je sportvereniging of club wat ze doen op het gebied van duurzame energie en afvalvermindering. Wellicht kan er nieuw beleid worden ontwikkeld om in ieder geval geen flesjes water meer te verkopen, maar over te stappen op koud kraanwater.
7. Sport je in de natuur? Misschien kun je het gebied met een bijdrage steunen zodat eventuele schade aan bijvoorbeeld paden hersteld kan worden. Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen. Zet sociale media zoals Twitter in voor crowdfunding.
8. Doe onderzoek naar een sportmerk, kies in ieder geval voor kwaliteit zodat het langer meegaat en als je portemonnee het toelaat voor eco-sportkleding van biologisch katoen. Helaas is katoen niet voor iedere sport praktisch, omdat zweet in katoen niet snel kan verdampen.
9. Organiseer een inzamelingsactie voor oude sportattributen in de buurt of bij je sportvereniging.
10. Niet sportief? Tuinieren, op de fiets naar je werk of afspraken, vaker de trap nemen, lopend boodschappen halen en vaker dan je leuk vindt de ramen lappen of stofzuigen zijn prima manieren om voldoende te bewegen én tegelijkertijd het milieu te ontzien.