Foto: D. Sharon Pruitt, Flickr

Vanaf het moment dat Sara binnenkomt in haar nieuwe klas op de basisschool is het mis. Het meisje kampt met overgewicht, ziet er kwetsbaar uit en is meteen het mikpunt van pesterijen. Vooral Margie, de leider van de groep, maakt het bont.

Gangmaker Margie neemt het voortouw bij het pesten. Ze noemt Sara een ‘menselijke vuilnishoop’ en weigert haar tot het volleybalteam toe te laten omdat ze ‘te dik’ is. Haar trouwe volgelingen nemen Margies gedrag over en uiteindelijk staat Sara algemeen bekend als ‘de blob’. Gelukkig weet de juf raad.

Juf G is woedend, vooral op Margie. Het liefst zou ze het populaire meisje door elkaar schudden, om haar duidelijk te maken hoe wreed haar gedrag is. Een brief schrijven lijkt de juf vervolgens een beter plan, maar ook daarin komt ze niet verder dan Margie met verwijten om de oren slaan. Dat gaat niet werken, besluit juf G, dus ze gooit alle oude versies weg. Uiteindelijk schrijft ze Margie deze brief:

Beste Margie,

Ik heb je hulp nodig. Zoals je vast wel hebt gemerkt, wordt Sara sinds ze bij ons in de klas zit elke dag gepest en belachelijk gemaakt. School moet erg moeilijk voor haar zijn. Je vraagt je vast af waarom ik jou daarover schrijf. Ik heb gezien dat jij leiderschapskwaliteiten hebt en dat je vrienden veel respect voor je hebben. Als jij hen duidelijk maakt dat iemands gewicht niks zegt over hoe leuk of aardig iemand is, zullen het plagen en de nare grappen waarschijnlijk stoppen. Ik weet dat deze brief veel van je vraagt, maar ik heb er vertrouwen in dat jij een manier zult vinden om Sara’s schooldagen gelukkiger te maken.

Vriendelijke groet
Juf G

Margie reageert niet op de brief, maar na een paar dagen houden het pesten en de grappen op. Sara wordt gevraagd om mee te helpen bij het decor voor het schooltoneel en Margie kiest haar zelfs in het volleybalteam. Sara is dolgelukkig. De docent ook.

Bron: Omdenken.nl // Pam van der Veen

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen

Het ontstaan van de carrotmob

Voor afval wordt goud geld betaald

Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen