Foto: Vibrant Spirit, Flickr

Wetenschappers zoeken naar nieuwe manieren om resistente bacteriën te vermijden. Vorig jaar kwam het Maasstad ziekenhuis nog negatief in het nieuws omdat het moeite had om de Klebsiella bacterie te bestrijden. Deze is resistent tegen verschillende soorten antibiotica. En er zijn steeds meer van dit soort “superbacteriën”. Wetenschappers uit Wales van Cardiff University zoeken hun heil nu in de honing.

Lees ook
Geluk gaat door de maag(bacterie), ontdekken wetenschappers
Hoe komen we eigenlijk aan de EHEC en andere superbacteriën?
Onderbroeken, kathedralen en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe

Het is al lang bekend dat honing bacteriën kan bestrijden, maar hoe en waarom is nog nauwelijks bekend. De onderzoekers vragen Britse bijenhouders om hen potjes honing te sturen. Deze worden getest op hun anti-bacteriële eigenschappen. De meest krachtige honingpotjes worden gebruikt voor verder onderzoek.

Het is de onderzoekers niet om de honing zelf te doen. Het gaat om de planten die de bijen bezocht hebben. Deze kunnen mogelijk gebruikt worden als geneesmiddel. Voorheen moesten wetenschappers in een laboratorium vele planten onderzoeken op hun geneeskrachtige eigenschappen. Het slimme plan van de onderzoekers uit Wales is om de bijen hiervoor in te zetten. “We laten de bijen het zware werk doen om ons te leiden naar planten die werken,” aldus professor Less Baillie, microbioloog van Cardiff University.

De onderzoekers van Cardiff University hebben ook ontdekt dat Manuka honing, afkomstig uit Nieuw Zeeland, bacteriën zoals MRSA weer gevoelig kan maken voor antibiotica.

Bron: The Guardian, Science Daily

Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de zomer publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw:  omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, evtentueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.