Bron: ex.libris (Flickr.com)

Recent onderzoek, uitgevoerd door een team van informatici, ingenieurs, psychologen, suggereert dat internetgedrag psychologische kenmerken kan voorspellen. Natuurlijk is het duidelijk dat iemand die filmpjes van zichzelf op Youtube zet vrij extravert is, maar ook multi-tasking (overgang van de ene applicatie naar de andere) en de hoeveelheid verzonden e-mails zeggen veel over wie je bent. Door dit te analyseren, kan men zeggen of iemand depressief is.

Het onderzoeksteam vroeg meer dan 200 vrijwilligers om een enquête in te vullen over recente online ervaringen. Wat men echter niet wist was dat ook gemeten werd hoe depressief iemand was. Dit werd gemeten naar de maat voor depressie, opgesteld door het Centrum voor Epidemiologische Studies Depressie (CES-D). Vervolgens hebben de onderzoekers de scores op gebied van depressies gecombineerd met individuele trends in internetgebruik. Er werd niet gekeken naar wat voor internetpagina’s werden bezocht of wat de inhoud van de e-mails was. Er werd alleen gekeken naar hoe vaak de verschillende applicaties werden gebruikt.

Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van internet verband houdt met depressieve neigingen. Bijvoorbeeld veel mailen, online chatten en de neiging om snel te schakelen tussen verschillende websites voorspellen een grotere neiging voor depressiviteit. Snel schakelen tussen websites weerspiegelt bijvoorbeeld anhedonie: het niet meer kunnen ervaren van vreugde. Men probeert dan overal vreugde te ‘zoeken’. Overmatig mailen en chatten kan duiden op weinig vrienden in het ‘echte’ leven en dat iemand er daarom naar streeft om in contact te blijven met verre vrienden als online nieuwe mensen te ontmoeten.

Deze gegevens zijn van belang omdat depressie steeds vaker voorkomt en erg gevaarlijk kan zijn. Een depressie zorgt voor verstoringen in het voedingspatroon, slaap- en concentratievermogen. Daarnaast heeft men gebrek aan interesse in de dagelijkse activiteiten en een voortdurend gevoel van mislukking. Dankzij deze resultaten kan een depressie eerder vastgesteld worden en actie worden ondernomen om beter te worden.

Bron: Scientific American

Lees ook
100% groene stroom
Vette roomboter: lekker toch gezond
Projecten die de wereld verbeteren