Bron: GroenLinks.nl

GroenLinks wil in 2020 voor ruim 9 miljoen huishoudens stroom opwekken met windmolens op zee. Dat is 10000 Megawatt (MW). GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap lanceert daarvoor het Actieplan ‘Met de wind in de rug’. Zij doet dat tijdens een werkbezoek aan het NUON-windmolenpark op de Noordzee. GroenLinks wil energiebedrijven verplichten een jaarlijks oplopende hoeveelheid Noordzeestroom te leveren. Het plan levert 54.000 banen op.

Sap: “Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen. Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie. Windmolens zijn schoon, veilig en de wind raakt niet op.”

Op dit moment hebben we 228 MW wind op zee. GroenLinks wil in de wet regelen dat de energiesector ervoor zorgt dat we in 2013 500 MW aan nieuwe windmolens bouwen. In 2014 872 MW en van 2015 t/m 2020 elk jaar nog eens 1400 MW per jaar.

Download ‘Met de wind in de rug’

Groene stroom is een populair product, het wordt al door 55% van de Nederlandse huishoudens afgenomen. Probleem is alleen dat het lang niet altijd écht groen is. Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Dit vergroenen kost ze zo ongeveer één euro per Nederlands huishouden.

Met het plan van GroenLinks zou aan deze ‘windhandel’ in groene certificaten een einde komen, onze stroomvoorziening wordt dan letterlijk een windhandel.

Lees ook:

De beste aanbieders van groene stroom

Greenchoice levert groene stroom van hernieuwbare bronnen

Hoog tijd om groene stroom echt groen te maken